Magyarországi németek kerültek fontos európai pozíciókba

Berlinből irányítják mostantól 27 ország német kisebbségeinek együttműködését.

Bundeshaus – így nevezik Berlinben azt a patinás épületet, amely 1950 óta ad otthont szövetségi intézményeknek. Néhány napja ebben a házban nyitotta meg kapuit egy olyan központ is, amely az európai és FÁK-államokbéli német kisebbségek együttműködését segíti. Létrejöttét a Német Kisebbségek Munkacsoport (AGDM) kezdeményezte, amely csaknem negyedszázada alakult meg az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) nevet viselő ernyőszervezet alatt azzal a céllal, hogy a német kisebbségek közti párbeszédet és együttműködést támogassa.

Abban, hogy az új koordinációs iroda megnyílhatott, kulcsfontosságú szerepet töltött be a magyarországi német közélet egyik ismert szereplője, Brenner Koloman, aki 2007 óta tölti be az AGDM elnöki tisztét. - Fontos mérföldkő ez a munkacsoport stratégiai koncepciójában, hiszen az, hogy a német kisebbségek mostantól állandó irodával rendelkeznek Németország fővárosában, politikai szempontból nagy jelentőségű – mondja. – A berlini iroda segítségével természetesen megélénkülhet a német kisebbségek országhatárokon átívelő párbeszéde is, és sokkal jobban tudjuk majd koordinálni a német támogatásokat, amelyeket mindenekelőtt a német nyelv és kultúra ápolására, újjáélesztésére, valamint az oktatás fejlesztésére fordítunk. Hálás vagyok a segítségért a német szövetségi kormánynak és személyesen Hartmut Koschyknak, a német szövetségi kormány hazatelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottjának.

A központ vezetésével a szintén a magyarországi német nemzetiséghez tartozó Pénzes Évát bízták meg, aki számára elmondása szerint nagy kihívás, de egyúttal nagy öröm is ez a feladat. - Rengeteget tanultam az előző munkahelyeimen, a FUEN-nél és az Európai Népcsoportok Ifjúságánál, ám tudom, hogy nem lesz egyszerű külföldiként betölteni ezt a pozíciót. Egyelőre egyetlen főállású munkatársként kezdem meg a munkát, de egyetemista gyakornokok a segítségemre lesznek - egyikük hamarosan épp Magyarországról érkezik. Jelenleg ott tartunk, hogy berendezkedünk, és már folyamatban van egy kérdőíves kutatásunk, amellyel az AGDM tagszervezeteinek igényeit mérjük fel. Eközben természetesen minden lehetséges partnerrel felvesszük a kapcsolatot. A közeljövőben a munkám jelentős része minden bizonnyal abból fog állni, hogy személyesen tárgyalok az illetékes minisztériumok képviselőivel, valamint meglátogatom a különböző országok német kisebbségeit. Emellett pedig már javában zajlik az augusztus végi nyílt napunk és a novemberi AGDM-konferencia szervezése is.

Az iroda létrehozását üdvözölte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is. A szervezet elnöke szerint a központ megnyitása egyértelmű jele annak, hogy a német kormány a korábbiaknál nagyobb érdeklődést és erősebb elkötelezettséget mutat a német kisebbségek helyzete és sorsa iránt. Heinek Ottó abban bízik, hogy a berlini jelenlét közelebb viszi a német kisebbségeket – így a hazai német nemzetiséget is – a döntéshozókhoz, erősebb lobbitevékenységet is lehetővé téve. Emellett pedig azt reméli, hogy a központ megléte fellendíti a FUEN tevékenységét annak érdekében, hogy az Európában élő nemzeti kisebbségek még hangsúlyosabban képviselhessék érdekeiket és élhessék meg nemzetiségi létüket.