Magyarországon négy évet ér egy nő brutális megcsonkítása és teljes tönkretétele

Az orvos elkábította majd lúggal öntötte le volt barátnőjét.

A vádirat szerint 2013. március 12-én reggel 7 óra 45-kor, az akkor 43 éves nő óbudai lakásából elindult volna kutyát sétáltatni, ám amikor kinyitotta az ajtót, egy maszkot viselő férfi támadt rá, betuszkolta a lakásba, zsineggel megkötözte, majd a nőnek kábítóinjekciót adott be. A gátlástalan férfi ezek után lúggal öntötte le az eszméletlen nő nemi szervét, majd szőnyegbe csavarta és magára hagyta. Az asszonyra volt férje és új barátja talált rá, akik azonnal értesítették a mentőket. Így sikerült megmenteni az életét.

A támadással a nő volt szerelmét és egyben volt általános iskolai évfolyamtársát, B. Krisztiánt gyanúsították meg. Az asszony azért hagyta ott a férfit, mert nem számíthatott rá és nem bízott meg benne. B. Krisztián azonban nem törődött bele a szakításba, hónapokon át zaklatta.

A sértett nő jogi képviselője a tárgyaláson kifejtette: az elkövető ismerte a sértettet, erre utal, hogy amikor a fejét le akarta takarni, a nő kérte, hogy ne tegye, mert klausztrofóbiás. A kérésnek eleget tett a támadó, ami az ügyvéd szerint az erős érzelmi kötődést igazolja. B. Krisztián bűnösségére utal szerinte az is, hogy a férfi kocsijának kesztyűtartójában találtak egy használt injekciós fecskendőt.

A bíró azt mondta, speciális orvosi szaktudásra utal, hogy a nőt a támadója nem savval, hanem lúggal öntötte le, előbbi ugyanis gyorsan hat, míg utóbbi hosszan fejti ki hatását, tartós szenvedést okozva.

Az ítélet szerint az aljas célból elkövetett lúgos támadás célja a bosszú lehetett, az, hogy ha vele nem akar, akkor mással se tudjon szexuális életet élni a nő.

A bíróság ítéletében arra hivatkozott, bár közvetlen bizonyítékok nincsenek arra, hogy B. Krisztián volt az elkövető, a közvetett bizonyítékok "zárt láncot alkotnak", ezért "a bíróságban nem volt kétség" afelől, hogy az orvos volt a támadó. A közvetlen bizonyítékok között említették, hogy az orvost a támadás idején senki nem látta a munkahelyén, és lehetett ideje arra, hogy eljusson a tőle mintegy két kilométerre élő nőhöz. A férfit mellékbüntetésként öt évre eltiltották az orvosi hivatása gyakorlásától is.

Az ügyészség megpróbálta eltussolni az esetet?

Jellemző a magyar igazságszolgáltatásra, hogy 2014 nyarán az ügyészség számos bizonyítékot, szakértői véleményt figyelmen kívül hagyva a nyomozás megszüntetéséről határozott. Csak remélni lehet, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy a most első fokon elítélt orvos, Mikola Istvánnak, az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének unokaöccse.

A nyomozás csak az asszony ügyvédjének fellebbezése után indult újra tavaly augusztusban. Itt érdemes feltenni azt a kérdést, hogyha az ügyészség megszüntette a nyomozást B. Krisztián ellen, akkor miért nem keresett másik elkövetőt?

Miért csak négy évet ér a brutális cselekedet?

A bíróság aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okozó testi sértésben találta bűnösnek B. Krisztiánt. Ennek a tényállásnak a kifosztással együtt 7,5 év a maximális büntetési tétele. Az elkövetés brutalitása miatt, így sokan keveslik a kiszabott 4 éves börtönt.

Az pedig pláne érdekes, hogyha az orvosi hivatását használva kábította el és gyalázta meg aldozatát B. Krisztián, akkor miért nem tiltották el örökre szakmája gyakorlásától? Egy szerencsésebb történelmi fejlődésű országban egy ilyen orvos többet biztosan nem mehetne kórház és betegek közelébe.

Az ítélet után az újságíróknak nyilatkozó nő azt mondta, arra biztatja azokat a nőket, akiket hozzá hasonlóan zaklatnak, hogy legyen bátorságuk a hatósághoz fordulni, segítséget kérni.

Az MTI kérdésére azt is mondta, megkönnyebbült ugyan az ítéletet hallva, ugyanakkor nem teljesen elégedett vele. Jelezte, felvette vele a kapcsolatot egy nemzetközi szervezet, amely a hasonló támadást átélő nőkkel foglalkozik, és ott azt mondták neki, hogy életfogytiglani szabadságvesztés jár ilyen bűncselekményekért.