Magyarországon sújtják a legmagasabb adóterhek a minimálbért

Az összes OECD-tagállam közül Magyarországon toronymagasan a legnagyobb a minimálbér, azaz a legalacsonyabb keresetű emberek adóterhelése.

A politikus szerint a számok egyértelműen bizonyítják, hogy a Fidesz hazudik és félrevezeti a magyar embereket a munkabéreket illető adók tekintetében is.

Volner János emlékeztetett: a Fidesz azzal kezdte 2010-ben a kormányzását, hogy egy jelentős mértékű jövedelemátcsoportosítást hajtott végre. Ennek során a gazdagabbakat még gazdagabbá tette, a Fidesz-közeli vállalkozókból pedig többszörös milliárdost csinált. Az alacsonyabb keresetű munkavállalókat azonban büntetőadókkal sújtotta, adóterheik brutálisan megemelkedtek.

A képviselő néhány tényszámot is közölt: 2010-hez képest a nettó minimálbér 2015-re 14,2%-kal emelkedett. Ehhez képest a minimálbért sújtó adóelvonás mértéke az elmúlt öt évben 93,3%-ra nőtt. 2010-ben a Fidesz hatalomra jutásakor a nettó minimálbért 56,8% adóelvonás terhelte, 2015-re viszont a nettó minimálbér több mint 96%-át tett ki az összes, a munkavállaló és a munkáltató által kifizetett adó- és járulékteher. Hozzátette: 2010-ben a minimálbér összege 60 236 forint volt, melyet 34 212 forintnyi elvonás sújtott. 2015-re 68 775 forintra emelkedett ugyan a minimálbér, az adóelvonás azonban 68 775 forintra emelkedett.

Magyarországon a legmagasabb tehát a minimálbért terhelő adóelvonás. Míg hazánkban a minimálbér 35%-át vonja el közteherként az állam, addig a szomszédos Szlovákiában csupán 13% ez a szám.

A Jobbik azt szeretné, hogy az alacsony keresetűeket sújtó büntetőadók helyett termelést támogató adórendszer jöjjön létre Magyarországon. Volner János szerint az iparba, a mezőgazdasága és a húzóágazatnak számító turizmusba kellene összpontosítani az adókedvezményeket, az lehetne a jóléti fordulat és az életszínvonal emelkedésének az alapja.

A Fidesz szerint a férfiak addig dolgozzanak, amíg bírnak

A Fidesz szerdai sajtóközleményében közölte: azt szeretnék, hogy a férfiak addig dolgozhassanak, amíg tudnak. Ezért nem támogatják a férfiak negyven év munka utáni nyugdíjba vonulását. Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre Volner János elmondta: sajnálatos módon a férfiak 25%-a már most sem éri meg azt, hogy nyugdíjba vonulhasson. A Fidesz azzal, hogy folyamatosan emelni szeretné a férfiak nyugdíjkorhatárát, azt fogja elérni, hogy még kevesebbeknek fog megadatni a nyugdíjba vonulás. Hozzátette: a Jobbik kezdeményezésének köszönhetően hamarosan ügydöntő népszavazást fognak kiírni a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról.