Mai tetoválások és archív képek - ez tényleg üt a 60. évfordulón

Dal- és klippremier ’56 szellemében, valamint egy új kiadvány jelenik meg a Romantikus Erőszaktól.

 - A szokásosnál is talán sűrűbb hetek, hónapok vannak mögöttetek, de még előttetek is. Kezdjük talán azzal, hogy október elején a zenekarral hangtámadást intéztetek Gyurcsányék Kossuth téri élőlánca ellen…
 
 - Amit meg is nyertünk. Még a velünk a legkisebb mértékben sem lojális Fidesz pártlap, a Magyar Idők is azt írta, hogy nem lehetett minket hangerővel legyőzni. (nevet) Nem vagyok az a fajta ember, aki tétlenül nézi, hogy amíg Budaházyék 125 évet kapnak, azok, akik 2006-ban szétverették a Kossuth teret, aztán a tömegbe lövettek vérbe borítva Budapestet, most meg parádézzanak a Parlament körül. Ebben az egészben ez motivált minket.
 
 - A múlt héten Angyal címmel egy vadonatúj dalt mutattatok be szöveges videóként a hét végén megjelenő friss kiadványotokról. Kissé meglepő módon ez egy lírai nóta. Ennek megszületését, valamint az esetleg már befutott visszajelzéseket megosztanád velünk? 
 
 - A visszajelzések nagyon pozitívak. Valóban elég régen született már ilyen hangulatú nótánk, de azért korábban is volt ilyesmire példa nálunk. Nem szoktam a dalainkat magyarázni, de most ide kívánkozik egy rövid történet, hogy nekem mit jelent ez a szám:
Egyszer egy katona lélekszakadva rohant a parancsnokához:
 - A barátom nem jött vissza a rohamból, Uram. Kérek engedélyt kimenni, és megkeresni őt!
- Nem engedélyezem - mondta a tiszt - Nem akarom, hogy kockáztasd az életed egy olyan emberért, aki valószínűleg halott.
A katona ennek ellenére kiment, és egy óra múlva maga is halálosan megsebesülve, halott barátjának tetemét cipelve tért vissza. A tiszt dühöngött:
- Mondtam, hogy halott. Most aztán mindkettőt elvesztettem. Mondd, volt annak valami értelme, hogy kimenj, és becipelj egy holttestet?
- Ó, persze, hogy volt, Uram - válaszolta a haldokló - Amikor megtaláltam, még élt. És azt mondta nekem: - Biztos voltam benne, hogy értem jössz.
A szöveges videó Kertész Enikő munkája és szépen alátámasztja a mondanivalót: a hősök örökké élnek!
 
 
 - Pár nap múlva, október 21-én jelenik meg A hazáért című EP sorozat legfrissebb darabja. Mit tartalmaz ez a második korong?
 
 - 2015 nyarán találtuk ki, hogy a következő időszakban egy három részes EP sorozattal jelentkezünk majd, mert így viszonylag rövidebb idő telik el két kiadvány között és sűrűbben hallhatnak tőlünk újdonságokat a minket kedvelők. Az albumok borítói egyébként színvilágukban is különbözőek: piros, fehér és zöld. Ha valaki sorban mindhárom lemezt begyűjti majd, a polcán összeáll a magyar trikolór. A sorban következő Fehér EP limitált példányszámban, ezúttal is csodaszép digipak csomagolásban jelenik meg. A korongon a két stúdió dal mellett az idén április végén a Hajógyári-szigeten megrendezett Nemzeti Majálison tartott – sok ezer ember előtt rögzített – óriási hangulatú koncertünk profi felvétele hallható majd, így összesen 15 szám szerepel rajta, több mint 66 percnyi műsoridőben.
 
 
 - A megjelenés napjára ehhez kapcsolódóan szerveztetek egy mozgalmasnak és tartalmasnak ígérkező, közönségtalálkozóval egybekötött exkluzív fellépést is. Konkrétan mivel készültök erre a délutánra, estére?
 
 - A lemez hivatalos megjelenése és dedikálása október 21-én, Budapest belvárosának szívében, az Astoria szálló tőszomszédságában, a Club Hungaricumban lesz 17 órától. Ezen az estén egy exkluzív akusztikus koncerttel is kedveskedünk az érdeklődőknek este fél 8-tól. Aki nem tudna eljönni, a CD-t és a támogatói pólót megrendelheti a honlapunkon.
 
 - Bő egy héttel később egy nagyszabású, ingyenes rockmegemlékezést is tartotok az 1956-os események 60. évfordulója alkalmából, amely az új CD lemezbemutatója is egyben.
 
 - Október 29-én ’56 lángja címmel kerül rá sor, az átépített és teljesen megújult ShowBarlangban. Kihasználva a helyszín adottságait, a koncertek felváltva, két színpadon zajlanak majd. Fellép velünk két fiatal tehetséges csapat, a Nemzeti Hang és a Turán, de Vári-Kovács Péter színművész barátunk is ott lesz. Képletesen és szó szerint is meggyújtjuk ’56 lángját! Belépő nincs, úgyhogy mindenkire számítunk!
 
 
 - Jó másfél hónapja elindítottatok egy olyan – igen komoly díjazású – nyereményjátékot is, amelyhez 1956-os témájú saját tetoválásokról készített fotókat vártatok. Ahogy láttam, szépen érkeztek is jobbnál-jobb alkotások, és az ezekre történő szavazást október 23-án zárjátok majd le. Neked személy szerint mi a véleményed a nevezett mintákról, varrásokról?
 
 - Sokféle alkotás érkezett, de ez nem is csoda, hiszen a felhívásunk szerint ez lehetett akár egy sima Kossuth címer, lyukas zászló, utcai harcok jelenete, vagy mondjuk egy, a szabadságharchoz kapcsolódó idézet is. Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy hatvan év elteltével ilyen sok magyar fiatalnak meghatározó és fontos ez a jelentős történelmi esemény és ebben a formában is tisztelegnek a hősök előtt.
 
 - A kiírásban az szerepelt, hogy ezeket egy majdani kliphez fogjátok felhasználni… Ez időközben el is készült.
 
 - Így van. Ez egy 1997-es Cseh Tamás dal, a Corvin-köziek feldolgozása, és természetesen szerepel az új lemezen. Ez az egyik legszívbemarkolóbb szám, ami valaha a fegyveres felkelés és ellenállás szimbolikus helyszínéről íródott. Ehhez készült tehát az 56-os témájú tetoválásokat is felvonultató klip.
 

 

 - Az Előre mind pesti srácok dalotok viszont még a mainstream médiába is bekerült, igaz, egy pontatlanságoktól sem mentes cikk keretén belül. Te mit szóltál, amikor szembesültél vele?
 
 - Valóban. Több ilyen cikk is megjelent. Az egész úgy indult, hogy idén szeptemberben a közmédia, pontosabban a Petőfi rádió és a Petőfi TV meghirdetett egy dalszövegírói pályázatot az 1956-os Emlékév alkalmából. A pályázók feladata az volt, hogy új szöveget írjanak az Avanti ragazzi di Buda című nótához, amelyet 1966-ban, tíz évvel a forradalom után írtak Olaszországban a magyar szabadságharcosok emlékére. Ez a dal azóta a római Lazio futballcsapat szurkolóinak egyik népszerű  lelátói himnusza lett. A nyertes pályázók közül az első helyezett 500 ezer, a második 350 ezer, a harmadik 150 ezer forintos pénzjutalmat kap, és a győztes alkotást persze a Petőfi rádió is játszani fogja az emlékév alatt. Mi ott jöttünk képbe, hogy ezt a számot már 2008-ban feldolgoztuk, 2009-ben az Árpád Hős Magzatjai című nagylemezünkön meg is jelent, egy évre rá pedig egy népszerű videoklipet is forgattunk hozzá a Pongrátz Gergely által alapított ’56-os Múzeumban, Kiskunmajsán. Ezt fedezte most fel magának néhány sajtóorgánum, akik a közmédiát akarták cinkelni.
Amúgy annak idején mi azért vettük lemezre a Moby Dick, Auróra és Hungarica szövegíró Pusztai Zoli költő barátunk által jegyzett magyar változatot, mert fél évszázaddal a szabadságharc bukása után, 2006 őszén a Budapesten lezajlott utcai összecsapások hatására, erre a dalra utalva, több olasz futballklub (Internazionale, AS Roma és természetesen a Lazio) szurkolótábora fejezte ki a budapesti fiatalok iránt érzett szimpátiáját. Avanti ragazzi di Budapest. Ez volt olvasható több itáliai stadion lelátóján is. Ők így tisztelegtek az 56-os ötvenedik évforduló előtt és a 2006-ban utcára vonult magyar fiatalokkal vállaltak szolidaritást. Ezt akartuk viszonozni ily módon.
Egyébként a mi verziónkhoz készült különböző videók nézettsége azóta a YouTube-on már bőven egymillió feletti, úgyhogy mindenki döntse el maga, hogy a Petőfi rádiónak miért kellett egy új változatot készítenie?! Miért nem játssza ezt?!
 

 

 - A hivatalos lemezbemutatón kívül hol lehet titeket látni, hallani? Valamint, miket terveztek még év végéig?
 
 - Az év végégig a fellépéseké lesz a főszerep. Vidéki nagyvárosokban játszunk majd és néhány kiemelt koncerten régi, nagy múltú csapatokkal osztjuk meg a színpadot. Például október 22-én Esztergomban az Oi-KOR, november 12-én Pécsett a Nemzeti Front, december 17-én Debrecenben pedig a Palmetta csatlakozik hozzánk.