A Földközi-tengerről robbanthatták fel a máltai újságírónőt

Nyomozás.

Máltán megkezdődött a gyilkosságal vádolt három férfi (Vince Muscat valamint a két testvér, Alfred és George Degiorgio) tárgyalásának előkészülete, ebből hoztak nyilvánosságra információkat - írja a Guardian. A gyanúsítottak ártatlannak vallják magukat.

A nyomozók vizsgálata szerint a bomba detonátorát sms-üzenettel lehetett aktiválni. Ez azt jelenti, hogy valaki folyamatosan figyelte az újságírónőt. A szomszédok arról számoltak be, hogy egy jó rálátást biztosító helyszínen a robbanás napján és előtte is egy kis fehér autót láttak parkolni.

A környék mobilforgalmát is vizsgálták a hatóságok, azonosítottak egy olyan SIM-kártyát, ami pont akkor vesztette el a kapcsolatot a közeli mobiltoronnyal, amikor a robbanás történt. Azt is megállapították, hogy ugyanezekben a pillanatokban kapott egy sms-t, ami a Földközi-tengerről érkezett.

A gyanúsított testvérpár mindkét tagja rendelkezett kis hajókkal, a Maya nevű október 16-án elhagyta a sziget egyik kikötőjét és csak a robbanás után tért vissza.

Az újságírónő évek óta nyomozott a máltai politikai-gazdasági elit és a hozzájuk kapcsolódó nemzetközi bűnözők ügyeiről.