Márki-Zaynak fel kell vennie a mandátumát, hogy a Párbeszéd kaphassa meg

Márki-Zaynak fel kell vennie a mandátumát, hogy a Párbeszéd kaphassa meg

Egy 2014-es törvénymódosítás óta nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester, önkormányzati képviselő vagy európai parlamenti képviselő is, így akadnak olyanok, akik bár bejutottak a listás szavazatoknak köszönhetően a parlamentbe mégis régi tisztségüket választják. 

Ezeknek a személyeknek fel kell venniük a mandátumukat, különben nem az ő általuk választott frakció kapná meg a szabad mandátumot, hanem a listán következő, aki a közös lista miatt nem feltétlen ugyanannak a frakciónak a jelöltje, mint a mandátumról lemondó személy. Így például Márki-Zay Péternek is fel kell vennie a mandátumát és utána visszaadni azt, ha azt szeretné, hogy Párbeszéd frakciója biztosan hét tagú maradjon. Összeférhetetlenség miatt azonban ezeknek a képviselőknek 30 napjuk van eldönteni, hogy parlamenti pozíciójukat, vagy korábbi pozíciójukat akarják megtartani.

Márki-Zay döntött: nem ül be a parlamentbe

Bár hétfőn még hezitált Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje és listavezetője, a Vásárhelyi Televíziónak már azt nyilatkozta, nem adja fel a hódmezővásárhelyi polgármesteri széket - számol be a Hódpress. Terveink szerint igen, maradok, ebben a helyzetben Hódmezővásárhely mellett kell állni

A 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról úgy fogalmaz a visszaadott listás mandátum betöltéséről, hogy

Ha a listán megválasztott képviselő kiesik, helyére a jelölő szervezet legkésőbb a mandátum megüresedésétől számított harmincadik napon jelentheti be a választási bizottságnál a mandátumot szerző jelöltet

Miután a jelölőszervezet megnevezte, hogy kinek kéri ki a mandátumokat, utána Nemzeti Választási Bizottság (NVB) dönt azok kiadásáról.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához. Miután a Kúria elbírálta az összes jogorvoslati kérelmet, utána az NVB határozatai jogerőre emelkednek és átvehetik az új képviselők mandátumaikat.

Márki-Zay mellett egy másik összeférhetetlen személy is mandátumot szerzett, Karácsony Gergely főpolgármester ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy ellenzéki győzelem esetén is maradna Budapest főpolgármestere, de egy hónapra beülne a parlamentbe. A főpolgármester a „tiszavirág életű mandátumát” arra használta volna fel, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, „Magyarország szíve” nevű törvényjavaslatot.

Emellett Dobrev Klára, a DK EP-képviselője is át fogja adni a mandátumát az ellenzéki lista egy másik szereplőjének, mivel már korábban jelezte, hogy az EP-képviselőséget választja.

Vannak olyan mandátumot szerzett képviselők is, akik viszont fel fogják venni a parlamenti mandátumot és az önkormányzatiról mondanak le. Ilyen például többek között Nagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere vagy Herczeg Zsolt mezőtúri polgármester.

Több településen már el is kezdhetnek készülődni az időközi választásokra

Márki-Zay Péter bejelentette, hogy nem fogja otthagyni a polgármesteri széket, így Hódmezővásárhelyen nem lesz időközi önkormányzati választás. Budapesten sem lesz szükség új főpolgármester-választásra, hiszen Karácsony Gergely már korábban elmondta, hogy nem fogja felvenni parlamenti mandátumát.