Ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke?

Esélyes.

A német kancellár várhatóan Manfred Webert javasolja a Spitzenkandidat címre, azaz az Európai Néppárt elnökjelöltjének a jövő évi EP-választásra – írja a Reuters német lapokra hivatkozva.

Weber jelenleg a Néppárt frakcióvezetője, és a bajor CSU tagja. Ha tényleg ő lesz a csúcsjelölt, jó esélyei lehetnek az elnöki pozícióra, a tagállamok többségében néppárti győzelem várható, így közülük kerülhet ki a Bizottság új elnöke.

Merkel állítólag már megállapodot Joseph Daullal, a Néppárt elnökével Weber jelöléséről, aki már el is kezdhetett lobbizni Brüsszelben, hogy megfelelő támogatottsággal rendelkezzen a Néppárt novemberi kongresszusára.

Weber első számú kihívója a francia Michel Barnier lehet, aki jelenleg a Brexit-tárgyalások vezetője.

Mit szól ehhez Orbán?

Igaz ugyan, hogy Orbán Viktor kifejezetten jó kapcsolatot ápol a CSU-val és Horst Seehoferral, sőt, Manfred Webert régi szövetségesének tartják, viszont ennek ellenére korábban nyíltan üzent a közös európai szolidaritás ellen küzdő magyar miniszterelnöknek:

"Megértem egyes közép- és kelet-európai országok félelmeit a multikulturális Európával kapcsolatban, de nincs megoldás közös és igazságos teherviselés és európai szolidaritás nélkül."

Weber korábban abba a vitába is beszállt, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppárt tagja, akkor egyértelműen fogalmazott:

"Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol."