Már mindenről Szentkirályi Alexandra férje dönthet a honvédségnél

Már mindenről Szentkirályi Alexandra férje dönthet a honvédségnél

Fék és ellensúly nélkülivé vált az Orbán-kormány, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hatalma a hadsereg felett.

Július első napjától hatályba lépett a honvédség jogállását meghatározó új kormányrendelet, amivel tökéletesen fék és ellensúly nélkülivé vált a kormány, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hatalma a hadsereg felett - írja a Népszava.

Szalay-Bobrovniczky a visszalépett Szentkirályi Alexandra volt főpolgármester-jelölt férje.

A honvédségi állomány munkáját, munkafeltételeit érintő változásokról kizárólag a kormány, illetve a miniszter dönt, méghozzá egy tollvonással.

A kormányzat már tavaly kiiktatta a katonai szakszervezetet

Az Országgyűlés fideszes többsége egy decemberi alaptörvény-módosítással megtiltotta a hadseregnél a szakszervezetek működését. Az addigi Honvédszakszervezetet egyesületté fokozta le.

A most hatályba lépett kormányrendelet szerint a miniszter lényegében bármikor felmenthet katonát a szolgálat alól. Elég, ha arra hivatkozik, hogy az „állomány tagjának szolgálati beosztása átszervezés következtében megszűnt”, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség.

Miközben a Honvédszakszervezet megszűnt, a rendelet lenullázza annak lehetőségét, hogy a katonák az esetleges problémáikkal a nyilvánossághoz forduljanak. Így a rendelet szerint a katona

a „katonai rendet és a fegyelmet sértő nyilatkozatot nem tehet, a sajtónyilvánosság igénybevételével hivatalos eljárásban magánvéleményt nem nyilváníthat, nem állíthat elő, nem terjeszthet, nem tehet közzé, nem jelentethet meg, és nem hozhat nyilvánosságra a katonai rendet és fegyelmet veszélyeztető sajtóterméket, ilyen tartalmú kiadványt, plakátot, hirdetményt, emblémát, más szöveges vagy képi adatot”.

Az, hogy pontosan mi veszélyezteti a „katonai rendet”, nem derül ki a jogszabályból - mutat rá a lap. Mint ahogy az sem, hogy mit kell érteni az alatt, hogy a honvéd a szolgálatteljesítési időn kívül, valamint az önkéntes tartalékos a rendelkezésre állás időszakában „sem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely nem felel meg a katonai szolgálattal kapcsolatos erkölcsi elvárásoknak”, illetve „a pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné.”

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. MTI)