Már hivatalos: elvitték az utolsó hordót is az Illatos útról

Jól jellemzi ugyanakkor a szakmaiatlanságot, hogy a kormánybiztos rosszul emlékezett a dátumokra.

Tarnai Richárd közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét - 1870 tonnát - már meg is semmisítették, a maradékot pedig a nyáron befejezik.

Emlékezetes, hogy az ügyben illetékes Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya igen "családias" hangulatban foglalkozott az Illatos úti kármentesítéssel, és talán ezzel a ténnyel is magyarázható a kormánymegbízott kijelentése, miszerint "hosszú évtizedek óta mindenki tudta, hogy mi a helyzet a telephelyen, de senki nem tett semmit. (Ezt cáfoljuk, mert cikkünk hatására megszüntették a törvénysértő összeférhetetlenséget a kormányhivatalban).

Tarnai Richárd - Fotó: Kovács Attila / MTI

A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állni - mondta Tarnai Richárd, aki szerint a kormány "a közigazgatás átalakításának eszközét használva" oldotta meg a problémát.

Közölte, a veszélyes hulladékok elszállítását követően a "tényfeltárás időszaka" kezdődik meg. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben - jelentette ki.

Érdekesnek tűnik az a tévesztés is, amikor Tarnai arra emlékeztetett, hogy a telephelyről 2015. április 28-án vitték el az első, veszélyes hulladékot tartalmazó hordót. Ezzel szemben április 30-án kezdték meg a hordók elszállítását, miután Lázár János kiadta az erre felszólító ukázt.

Persze, az lenne az ideális, ha csak ennyi ismeretlen tényező lenne a történetben, de sajnos ennél sokkal több fekete foltot találni; például pontos feljegyzések híján nem lehetett ismerni sem a mennyiséget, sem pedig a hordók tartalmát.

"A tárolt anyagok csomagolóeszközei (IBC, hordó, kanna) nagy részben jelöletlen, vagy azok jelölései nem azonosíthatóak. A telephelyvezető nyilatkozata alapján elmondható, hogy a tárolt veszélyes anyagok jelentős része részükről is beazonosíthatatlan"

- ezt jelentette a Polgári Védelem 2011. július 20-án.

Tarnai Richárd szót ejtett a költségekről is, közölte:

becsléseik szerint az elszállítatás költségének mintegy tizedébe (100-110 millió forint) kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata, vele fel is veszik a kapcsolatot - tette hozzá, majd emlékeztetett, tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani.

Most már csak a talajban szennyez - Fotó: Kovács Attila / MTI

Csakhogy igen nehéz lesz bevasalni ezt a pénzt, ezen a véleményen van Illés Zoltán is, aki lapunknak adott interjúban hangsúlyozta: semmi esélyét sem látja, hogy azokból a pénzekből bármit is viszont lásson a magyar állam, amelyeket az Illatos úti kárrendezésre fordít. Egyébként a volt államtitkár véleménye szerint a feltárás költsége 300-500 millió forintot emészt majd fel.

Amúgy maga Tarnai is erre utalt, amikor arról beszélt, hogy a BVM jelenlegi tulajdonosi szerkezete "egy Sándor György-féle szabásmintára emlékeztet leginkább", átláthatatlanok a viszonyok, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.

Szólt arról is, hogy Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése.

Tarnai Richárd közölte azt is, a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben, igaz azt nem árulta el, hogy milyen mérésekből vonta le ezt a következtetést, hiszen a Greenpeace az Illatos úthoz közeli épületekben található házi porból vett mintákban háromféle szennyező anyagot is kimutatott, amelyek közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek területéről jutott ki.