Már megkaptuk a 2016-os költségvetést

Elfogadták a 2016-os büdzsét. A kormány az adócsökkentés költségvetésének tartja, a Jobbik szerint a tehetségtelen kormányzás egyértelmű bizonyítéka.

A megszokottnál fél évvel korábbi időpontban, 119 kormánypárti igen szavazattal és az ellenzék 63 elutasító voksával fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést. A törvény alapján az eredményszemléletű hiány a GDP 2 százaléka lesz, az államadósság pedig a bruttó hazai termék 73,3 százalékát teszi majd ki 2016 végén. Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének 2016. évi bevételi főösszegét 15 800 milliárd 364,6 millió forintban, kiadási főösszegét 16 561 milliárd 999,1 millió forintban állapította meg.
 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti a 2016-os költségvetés. A törvény elfogadása után tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető megerősítette, hogy jövőre a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol, és azt várja, hogy az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 74 százaléka alá csökken év végére.
 
Varga Mihály közölte, jövőre az ideinél többet költ az ország egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.

Jobbik: sehol a világon nincsenek ilyen adóterhek

A tehetségtelen kormányzás egyértelmű bizonyítékának nevezte a 2016-os költségvetést Volner János, a Jobbik alelnöke. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Matolcsy György még a bürokráciára fordított 2800 milliárd forintos állami kiadásokból 30 százalékot, azaz 840 milliárd forintot tartott megspórolhatónak. „Ehhez képest most azt láthatjuk a költségvetésben, hogy sehol nem sikerült az állami kiadásokon spórolni, minden állami kiadási tételnek vagy nőtt vagy változatlan maradt az összege” – mutatott rá Volner János.
 
Volner János: Ez a tehetetlenség költségvetése (fotó: Béli Balázs)
 
A jobbikos politikus kifejtette, Magyarországon kimagasló adóterhek sújtják a magánszemélyeket és a vállalkozásokat egyaránt, világszinten is a legmagasabb adószintet vagyunk kénytelenek megfizetni, sőt olyan egzotikus adónemeket is bevezetett a kormány, amelyek más országokban nem léteznek. Ezzel – folytatta – jelentős ösztönzést kap a feketegazdaság, mivel a kimagasló adóterhek arra ösztönzik a nemzetközi bűnözőket, hogy csalják el az áfát és más adónemeket. A kieső összeget a tisztességesen működő magyar vállalkozásokon akarja behajtatni a kormány – tette hozzá Volner.
 
Megjegyezte, hogy bár 2010-ben a kormány egymillió új munkahely létrehozását remélte a magyar vállalkozásoktól, azt látni, hogy a vállalkozások nem tudtak talpra állni, a negyedéves kimutatások szerint pedig rekordmennyiségű cég megy csődbe.
Volner szerint egyedül a közfoglalkoztatásban tudott „eredményt” elérni a kormány. Mint mondta, jövőre kimagasló összeget, 360 milliárd forintot költenek erre úgy, hogy nem látni az eredményét. „Szakértők szerint a közmunkarendszer megbukott, hiszen többségében értelmetlen munkákat végeztetnek az emberekkel” – jelentette ki a jobbikos képviselő.
 
Arról is beszélt, hogy a költségvetés alapján a magyar vállalkozások legnagyobb adósa továbbra is a magyar állam lesz, ráadásul az egészségügy terheit, a kórházak adósságállományát sem csökkentik jövőre.

LMP: a büdzsé megnyomorítja az embereket

Az LMP szerint a személyi jövedelemadó (szja) jövő évi 1 százalékpontos csökkentése mindössze a GDP fél százalékával egyenértékű, így a 2016-os büdzsé nem nevezhető az adócsökkentés költségvetésének. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő bérfelzárkóztatást sürgetett, hangsúlyozva: 4 millió ember él a létminimum alatt. Hozzátette: az egykulcsos szja csökkentése csak tovább növeli a különbségeket és így a szegények számát.
 
A költségvetés bebetonozza a Fidesz eddigi rossz társadalom- és gazdaságpolitikáját, és hosszú időre megnyomorítja az embereket – összegzett Schmuck Erzsébet.

Cserbenhagyásról beszél az MSZP

Az MSZP szerint a parlament kedden a cserbenhagyás költségvetését fogadta el, amivel a Magyarországon élők többsége rosszul fog járni. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azt mondta, a 2016-os költségvetéssel a Fidesz folytatja eddigi politikáját, amelynek lényege, hogy a legjobban kereső 10-20 százalék minden segítséget megkap, a maradék 80-90 százalékot pedig a sorsára hagyják. Most – mondta – a legmagasabb adókulccsal sújtják a legrosszabbul keresőket is, ezért terjed a dolgozói szegénység és az átlagos keresettel rendelkezők „szép lassan csúsznak le”.