Már négy éve a fukusimai balesetnek

Az atomerőmű katasztrófája nem csak ember életekben pusztított, de új irányt is szabott az energetikában.

A cunami mindent elpusztított Japán északnyugati partvidékén, több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el a természeti csapásban.

Sajnálatos módon az atomerőműben is nagyon gyorsan vált kezelhetetlenné a helyzet, három reaktorban teljes zónaolvadás történt, miközben nagy mennyiségben jutott ki radioaktív anyag a külvilágba, valamint az óceánba ömlő több tonna szennyezett víz.

Százötvenezer embert kellett evakuálni a környékről, közülük százhúszezren még mindig nem térhettek vissza az otthonukba. Igaz, sajnos sokuk már nem is fog, több mint háromezeren haltak már meg az egykori fukusimai lakosok közül, a konténertáborok, az ideiglenes szállások zord körülményei és az egyre több öngyilkosság szedi az áldozatait közöttük.

Fukusimának egyébiránt egy másik hagyatéka is van: a tragédia után gyökeresen megváltozott az atomenergia domináns szerepe az országok energiastratégiájában, amit csak fokozott, hogy a 2012. július 23-án a japán kormány számára publikált független parlamenti bizottsági jelentés a katasztrófa fő okának egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölte meg – vagyis ember okozta katasztrófának minősítette a fukusimai balesetet.