Már nem olyan fontos a Fidesz számára, hogy felfegyverezze Orbán Viktort?

Bár a kormánypárti politikus szerint soha nem mondjuk, hogy soha.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn a kormánypárti többség megakadályozta, hogy az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága napirendre vegye a Jobbik alaptörvény-módosítását. A jobboldali ellenzéki párt javaslata egyszerre tiltotta volna a kötelező betelepítési kvótákat és az offshore hátterű, nemzetbiztonsági kockázatokat is magában rejtő letelepedésikötvény-programot.

Lapunknak a szavazás után röviden értékelte a kialakult helyzetet a beterjesztő Staudt Gábor, szerinte kiderült, a Fidesznek egyáltalán nem sürgős az alaptörvény-módosítás. A politikus hangsúlyozta, a kormánypártok hazudtak az embereknek november 8-án, amikor a parlamentben szavazásra bocsájtották a javaslatukat. Szerinte a választóknak

"el kell gondolkodniuk, hogy milyen pártot támogatnak".

Felvetettük, hogyha a Rubovszky György vezette bizottság kihasználja a szabályokban megengedett 30 napot, akkor Orbán Viktor miniszterelnök alaptörvényi megerősítés nélkül tárgyalhat az Európai Unió állam- és kormányfőivel december közepén - várhatóan a kötelező kvótákról is.

Staudt Gábor kifejtette, tart attól, hogy a Fidesz idén már nem is akar tárgyalni erről a magyar parlamentben, viszont ezért "vállalnia kell a felelősséget".

Vitányi István, a bizottság fideszes alelnöke az EU-csúcsra vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, Brüsszel nem veheti figyelmen kívül 3,3 millió ember egyirányú szavazatát, azt ugyanakkor elismerte, az alaptörvény-módosítás "plusz fegyver lenne" Orbán Viktor kezében.

A kormánypárti politikus, aki szintén nemmel szavazott a bizottsági ülésen, megismételte, szerinte a Jobbik gazdasági kérdéshez kötötte a támogatását, ugyanakkor a jövőt firtató felvetésünkre közölte:

"a politikában soha nem mondhatjuk, hogy soha".