Máriás Istvánnak nincs szabadság

Az újvidéki Felső Bíróság elutasította az egyik temerini fiú feltételes szabadon bocsátásának kérelmét.

dfAz újvidéki Felső Bíróság szeptember 10-i végzésével, amelyet október 5-én kézbesítettek, elutasította Máriás István - az egyik temerini fiú - feltételes szabadon bocsátásának kérelmét - olvasható Bozóki Antal ügyvéd honlapján. Máriást a „temerini fiúk” néven elhíresült bűnperben 15 évi szabadságvesztésre ítélte az akkori újvidéki Kerületi Bíróság. A büntetésbe a bíróság beszámította a vizsgálati fogságban eltöltött időt.

Időközben, az amnesztia törvény alapján, egy év hat hónap büntetés-elengedésben részesült. Máriás büntetésének leteltét a Sremska Mitrovica-i Büntetés-végrehajtási Intézet 2017. december 26-ára „tervezi” - írja az Bozóki. A mostani bírósági végzés szerint Máriás kérelme „nem megalapozott”. A bírósági tanács véleménye szerint „a büntetés célja a konkrét esetben még mindig nem valósult meg, a korrektív nevelési munka folyamata nincsen teljesen befejezve”.

A bíróság az elutasító döntést az intézet véleményére is alapozta, amelyben Máriás a büntetését tölti, miszerint „a büntetés részének feltételesre váltása ebben a pillanatban nem célszerű”. A bírósági végzésből nem derül ki, hogy Máriás szabadon bocsátása miért „nem célszerű”? Ez a kérdés Bozóki szerint különösen indokolt, mivel a börtönben befejezte az a fűtő- és hűtőtestek javítására képező középiskolát és „az elítélt adaptációjával sem volt probléma”.

Máriás 2012-ben és 2013-ban kegyelemi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz és 2013-ban is kérelmezte a feltételes szabadlábra helyezését. Mindegyik alkalommal elutasították. Ez azért is furcsa, mivel köztudott, hogy még a háborús bűnösöket is szabadon bocsátották a büntetésük két harmadának letöltése után.

Bozóki Antal a Felső bíróság végzése ellen fellebbezést nyújtott be.

Mint az ismert, a temerini fiúk 2004. június 26-án éjjel a délvidéki Temerinben brutálisan megvertek egy szerb drogdílert. A bíróság gyilkossági kísérlet miatt 10-15 év közötti börtönbüntetést szabott ki. A ítélet természetesen aránytalanul súlyos volt, miközben magyarokat megverő szerbek csak jelentéktelen büntetéseket kaptak. Ha kaptak.

A bíróság döntése természetesen az ott élő magyaroknak szólt, célja a félelemben tartás és az elkergetés volt.