Máris lehet szivárogtatni gyanús ügyeket Pesty Lászlóék oldalán, de minek, ha vannak profik is?

Máris lehet szivárogtatni gyanús ügyeket Pesty Lászlóék oldalán, de minek, ha vannak profik is?

Pesty a hatalom köreiben tabudöntögető szavakkal esett neki a közelmúltban egymás után olyan fideszes moguloknak, vállalkozóknak, akik szerencséjüket és mesés vagyonukat nem a piaci teljesítményüknek, hanem a NER-nek köszönhetik.

A nemrég dühbe gurult Pesty László ősfideszes, a nemzeti együttműködés rendszerének megkérdőjelezhetetlen dokumentumfilmesének mondatait kóstolgatja, próbálja értelmezni a laikus magyar közvélemény. Pesty a hatalom köreiben tabudöntögető szavakkal esett neki a közelmúltban egymás után olyan fideszes moguloknak, vállalkozóknak, akik szerencséjüket és mesés vagyonukat nem a piaci teljesítményüknek, hanem a NER-nek köszönhetik.

Orbán Viktor hirtelen milliárdossá vált egykori pajtását, Mészáros Lőrincet például gyakorlatilag félanalfabétának írta le, üzlettársát kártékony és megrettent disznóhoz hasonlította.

A korrupt állami rendszer kormánypárti haszonélvezőit pedig „NER-lovagok” helyett A Gyűrűk Ura című regényből kölcsönvett szóval orkoknak, azaz kegyetlen és undorító szubhumánoknak minősítette.

Egyúttal bejelentette, hogy hamarosan egy új, „konzervatív oldalról” lehet majd tájékozódni – ahogyan erre a bejelentés körülményeiből következtetni lehet –, NER-es oligarchák által elkövetett bűncselekménygyanús ügyekről. Egészen pontosan így fogalmazott: „Egy bizonyos Antonio Di Pietro nevű milánói ügyész a '90-es évek elején indított egy mozgalmat, amelynek célja a politikai közélet megtisztítása volt. A Milánói Tiszta Kezek mozgalomban megfélemlíthetetlen és megvesztegethetetlen ügyésztársaival szűk tíz év leforgása alatt olyan ügyeket tárt fel, amelyekbe a teljes olaszországi politikai elit belerokkant a kereszténydemokratáktól, a szocialistákon át, a kommunistákig. Szeretném jelezni, hogy a milánói mozgalom analógiájára létrejött bizonyos tájékozott emberek közreműködésével egy hasonló, magyarországi eseteket összegyűjteni hivatott kezdeményezés egy weboldal formájában, amely rövidesen elkezdi fogadni és feldolgozni a hozzá eljuttatott korrupciógyanús ügyek leírásait és bizonyítékait, természetesen a küldők anonimitásának garantálása mellett. Majd kiderül, van-e magyar polip.”

Budapesti Tiszta Kezek néven mára el is indult a weboldal.

„Amennyiben akár a múltra – és itt gondolj az elmúlt 70 évre –, akár a jelenre vonatkozóan a tudomásodra jut valamilyen bizonyíték, amely segíthet feltárni egy korrupciós vagy zsarolási ügyet, amely közpénzzel kapcsolatos, azt jelezd felénk, és add át az anyagot nekünk. Ha lehet, anonim módon”

– olvasható az oldalon.

Pesty 13 év NER-es szabadrablása után kissé késve létrehozott, meglehetősen szánalmas weboldala azonban a meglévő sajtóviszonyok közepette nehezen értelmezhető. A kormánytól független, leginkább online lapok ilyen információkat dolgoznak föl szakmányban és készítenek hiteles, alapos és támadhatatlan cikkeket. Egyebek között a 24.hu, az Átlatszó, a Direkt36.hu, a hvg.hu, a válaszonline, a 444, az mfor, a Magyar Hang és az Alfahír.

Megmosolyogtató az a felhívása is, amelyben azt javasolja, „csinálj magadnak fiktív névvel egy új gmail fiókot, és arról írj nekünk”. Az Átlatszó például évek óta használ olyan felületet, ahol a szerkesztőség részletesen elmagyarázza a kiszivárogtatás jogi körülményeit, és komoly technikai segítséget nyújt azoknak az informátoroknak, akik a háttérben akarnak maradni. Mint olvasható, „az Átlátszó által üzemeltetett MagyarLeaks kiszivárogtató platform célja az, hogy olyan információkat gyűjtsünk és publikáljunk, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik. Ilyen közérdek lehet például a közhatalom átláthatósága, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a gazdasági szereplők jogsértéseinek nyilvánosságra kerülése vagy a környezet védelme”.

A Direkt36 sem kevésbé felkészült. Aki itt akar például könnyíteni a gyanús ügyek miatt a hivatalnoki lelkiismeretén, az ezen az oldalon tájékozódhat, hogyan tegye meg ezt a legegyszerűbben. A pontos és részletes, az informátor védelmét szolgáló technikai ismertető előtt a szerkesztőség ugyancsak közli a célját, miért is van erre szükség.

A Direkt36-nál akkor tudjuk igazán hatékonyan végezni a tényfeltáró munkát, ha hozzáférünk olyan rejtett információkhoz, amelyeket a hatalom el akar titkolni.

„Ha tudomásod van valamilyen fontos, közérdekű történetről, és bizonyítékaid is vannak ezzel kapcsolatban, akkor kérjük, oszd meg velünk.”

(Címlapkép: Pesty László filmrendező, producer méltatja az idei Szkíta Aranyszarvas-díjjal kitüntetett Péterffy András filmrendezőt, operatőrt, producert, egyetemi tanárt Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2016. december 20-án. MTI/Máthé Zoltán)