Lebombázták a mariupoli gyermek- és szülészeti kórházat

Lebombázták a mariupoli gyermek- és szülészeti kórházat

A dél-ukrajnai Mariupol városának önkormányzata videót tett közzé a városban lerombolt gyermek- és szülészeti kórházról, és azzal vádolta az orosz erőket, hogy több bombát dobtak rá a levegőből.

"A pusztítás óriási. Az egészségügyi intézmény épülete, ahol a közelmúltban a gyerekeket kezelték, teljesen megsemmisült. Az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van"

- közölte a tanács.

"Egy szülészeti kórház a város központjában, egy gyermekosztály és egy belgyógyászati ​​osztály... mindez megsemmisült a Mariupol elleni orosz légicsapás során." - mondta Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális adminisztráció vezetője.

A donyecki régió rendőrsége szerint az előzetes információk szerint legkevesebb 17 ember megsérült az orosz támadás következtében.

"Az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van" - közölte a rendőrség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a mariupoli kórház elleni légicsapást.

Az elnök ismét a NATO-ra irányította haragját, amiért megtagadta a repüléstilalmi zóna kihirdetését Ukrajna felett.

 

Boris Johnson embertelennek nevezte

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán elítélte a dél-ukrajnai Mariupol városának a gyermek- és szülészeti kórházának felrobbantását, mondván: "Kevés romlottabb dolog van, mint a sebezhető és védtelen embereket célozni".

Egy tweetben azt mondta, hogy Nagy-Britannia „több támogatást ad Ukrajnának a légicsapások elleni védekezésben, és felelősségre vonjuk Putyint szörnyű bűneiért”. 

Nem érti a városvezető

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere nyilatkozott a BBC-nek.  Orlov azt mondja: "Nem értjük, hogyan lehetséges a 21. században egy gyermekkórházat bombázni."

Azt mondja, az emberek Mariupolban, akiknek sikerült megszökniük a kórházból, "teljes dühben vannak", és "nem hiszik el, hogy ez igaz".

Amint arról beszámoltunk, Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy 12 órás tűzszünetet tartanak Ukrajna hat városában, hogy lehetővé tegyék a civilek kimenekítését. Mariupol egyike volt azoknak a városoknak, amelyekre az ideiglenes tűzszünet vonatkozott volna.

(CNN és BBC)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}