MASZSZ: Életveszélyes helyzetbe hozná a munkavállalókat a kormány törvénymódosítása

MASZSZ: Életveszélyes helyzetbe hozná a munkavállalókat a kormány törvénymódosítása

Drámaian megugorhat a munkahelyi balesetek száma a munkavédelmi törvény tervezett lazításával a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint. A szervezet a közalkalmazottak kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítását is ellenzi.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a szakszervezeti tagdíjak levonásának megtiltásával és a munkavédelmi törvény lazításával kapcsolatos törvénymódosító tervezeteit - számol be az MTI.

A szövetség a tisztes munka világnapja alkalmából megfogalmazott közleményében azt írta, hogy egy salátatörvénybe bújtatott módosítási tervezet szerint a kormány felmentené a munkáltatókat a munkavédelmi oktatás, de még az adott munkakör helyszínén a gyakorlati ismertetés törvényi kötelezettsége alól is, és mindössze annyit vár a cégek felelőseitől, hogy írásban - akár e-mailben - tájékoztassák az érintett munkavállalókat az új munkakörben várható veszélyekről és azok elkerüléséről.

A MASZSZ úgy látja, ez a törvényi lazítás életveszélyes helyzetbe hozná a munkavállalókat.

A statisztikák szerint ugyan csökken az üzemi balesetek száma (2022-ben még mindig 21 273 üzemi balesetet jelentettek a munkáltatók, ezek közül 68 volt halálos), mégis minden ötödik napon belehalt egy ember a munkájába, és ezek csupán a bejelentett esetek.

Ha a kormány elfogadtatja a munkavédelmi törvény módosítását, akkor drámaian megugorhat a balesetek száma

- mutat rá a szakszervezeti szövetség.

A szervezet ezért felszólítja az Orbán-kormányt, hogy mondjon le a tervezett változtatásról, és ne kockáztassa a Magyarországon dolgozó emberek egészségét, életét.

Emellett a szövetség kritizálja azt a törvénymódosítási tervezetet is, amely szerint a kormány megtiltaná az állami cégeknél dolgozók, vagyis a közalkalmazottak szakszervezeti tagdíjának levonását a munkabérből és átutalását az érdekvédelmi szervezetek számlájára, mivel ezzel szerintük végtelenül nehéz helyzetbe hozza az érintett szervezeteket, és az eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja a közalkalmazottakat. A közalkalmazottakon túl érintettek ebben a köztisztviselők, a kormánytisztviselők, a köznevelésben foglalkoztatottak, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és az adóhatóság dolgozói is.

Az említett változtatásokat „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló, 78 törvényt módosító csomagba sűrítették. A hvg.hu korábban azt írta, a Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztés semmilyen indoklást nem fogalmazott meg.

(Címlapkép: Országgyűlés - Béli Balázs/Alfahír)