Matolcsyék berobbannak az ingatlanbizniszbe

Is.

Miután a Matolcsy-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. 17 milliárd forintért egy három telekből álló ingatlanegyüttest vásárolt a Váci úton, a XIII. kerület rögvest módosította az építési szabályzatát, mégpedig úgy, hogy lakások is épülhessenek a volt Csavargyár helyén - írja a 24.hu.

A kormány gyorsítandó az ügymenetet a tervezett ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a múlt héten. Most a fővároson a sor, ha jóváhagyja, akkor 90 méteres magasház is lesz a Váci út 160-168. szám alatti területen.

Közel 200 ezer négyzetméteren építhet irodákat, kereskedelmi ingatlanokat és lakásokat az Optima, jelentették be a vásárlás után, még tavaly szeptemberben. 

Az Optima a 24.hu kérdésére tovább konkretizálta a projekt részleteit. Azt írták, hogy az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda épül, a fennmaradó 50 ezer négyzetméteren üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd, ahogy az egy új központhoz illik.

A barnamezős beruházási területen a kerületi szabályok értelmében eredetileg nem lehetett volna lakásokat építeni. Ám a XIII. kerület tavaly novemberben módosította a kerületi építési szabályokat. Kérdésünkre Arató András, kerületi főépítész azt mondta, hogy a tavaly november 15-i önkormányzati rendelettel elfogadott, 2017. január 1-én hatályba lépett kerületi építési szabályzat szerint – telekalakítást követően – már lehet lakást építeni a Cserhalom utcára nézően.

A MNB-alapítványok lakásai a Marina-parti luxuslakások meghosszabbításaként is felfoghatók.

Az Optimának ez lesz az első lakásprojektje. A lakásépítés ma nagyon vonzó befektetés az ingatlanfejlesztőknek, a bankoknak: egy jól eltalált projekt magas jövedelmezőséget biztosít. Az Optimának ugyanakkor sietnie kellene a kivitelezéssel, hiszen a lakások értékesítésére vonatkozó kedvezményes áfa 2020 után megszűnik. Ha tehát két éven belül nem tudják eladni tervezőasztalról a lakásokat, megbillenhet pénzügyileg a projektjük ezen része - írja  lap.