Matolcsy saját méregdrága könyvét vásároltatja meg közpénzből

Matolcsy gyűjteményes könyvéről a Népszabadság írta meg, hogy arról hiányzik a kiadó, a szerkesztő, a nyomda, valamint ISBN-azonosítója sincs. De eleve kérdéses, hogy miért kellett egy ilyen könyv, ráadásul ennyiért.

Az ügy első érdekessége, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének cikkeiből összeállított könyv elkészítésére az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa adott le rendelést, és a lap szerint nem is olyan olcsó ez a remekmű, ugyanis az első 500 példányt 4.170.000, míg további kétezer példányt közel tízmillió forintért nyomták:

ez azt jelenti, hogy a kisebb számú rendelésnél Matolcsy összeollózott könyve 8340 forintért készült el, majd utána nagyjából ötezerért. És ez csak a nyomdai költség.

És mivel Matolcsy a saját könyvét a saját irányítása alatt lévő, közpénzekkel dolgozó alapítvánnyal adatta ki, ez számára nem csak ingyen volt, de a szerzői jogokból akár még kereshetett is.

Pedig havi 5 milliós fizetésével ennyit még magánkiadásban is kiadhatott volna, de a "közpénz jellegét elvesztő" közpénzt költeni mégiscsak jobb.

Matolcsy közvetlen tevékenysége abból is látszik, hogy a Népszabadság megkeresésére a Heti Válasz főszerkesztője elmondta, a szerző kért és kapott engedélyt az újságban megjelent cikkeinek könyvben való kiadására.

Az ISBN azonosítószámmal sem rendelkező Matolcsy-gyűjtemény köteles példányát ugyan a nyomda elküldte az Országos Széchényi Könyvtárnak, de azt még ők sem tudták, melyik cég volt a kivitelező. Ez végül az alapítványok felügyelőbizottsági és kuratóriumi jegyzőkönyveiből derült ki, eszerint a megbízott az SPL Nyomda volt.

A lap szakemberekre hivatkozva azt írta, a könyv árazása igencsak magasra sikeredett, mert ugyan jó minőségű papírból készült, de kötészete egyszerű, tehát ilyen áron ha piacra kerülne, a polcokon már 10 ezer forint fölé rúgna. Persze kérdés, ha az alapítvány saját bevallása szerint is felsőoktatási intézményeknek és konferenciáknak ajándékba osztogatott oktatási segédanyagról van szó, akkor miért kellett prémium minőséget kérni, mindezt persze közpénzből.