Medvehagyma és pitypangszezon

Jó volna visszatérni a gyógynövények által kínált Paradicsomba is, ahol nem más, mint Isten a hatóanyagokat kimérő gyógyszerész.

A medvehagyma

Mostanában felkapott, ismert növény lett. Nem csak erdőben jártunkban, de a piacon is találkozhatunk vele. Ha vadon szedjük, vigyáznunk kell, nehogy összekeverjük az őszi kikericcsel vagy a gyöngyvirág levelével, ami mérgező. Könnyen megállapítható a különbség: ha erdőben, árnyékos helyen fedezzük fel, akkor nem lehet kikerics (mivel a másik kettővel szöges ellentétben ő a napos réteket kedveli), és ha erős hagymaszaga van, akkor biztosan medvehagymával van dolgunk. Leveleit áprilisban, májusban kell szedni.
 
A medvehagyma jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre. Bizonyíték, nem ígéret: téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket megtisztítsák vele. Különösen javallott tavaszi salaktalanításra. Ajánlják továbbá a betegeskedőknek, pattanások, korpásodás ellen, mivel vértisztító, méregtelenítő hatása miatt csodákra képes azoknál, akik hosszú távon használják.

A gyermekláncfű

Általában gyomnövénynek tekintjük, és kertünkből kiirtani próbáljuk. Ezzel szemben egy kedves ismerősöm esküszik rá, hogy a pitypangnak köszönheti, hogy a nyirokrákjából kigyógyult. Ezért a modern, cseppet sem „tuti” rákkezelési eljárások helyett, vagy azok mellett feltétlen ajánlott.
 
A gyermekláncfű minden része hasznosítható, amíg virágzik. Szárával 3-4 hetes kúrát javasolnak vértisztításra (cukorbetegek számára kifejezetten). Levelét, amely rendkívül sok ásványi sót tartalmaz és segíti az emésztést, salátákba rakhatjuk (ettől gyógyult meg a fent említett középkorú úr). Gyökeréből teát csinálnak.
 
A pitypang virágából tavasszal szirupot szoktak készíteni, melynek receptjét alább olvashatjuk (Maria Treben jóvoltából):
 
Két összemarék pitypangvirágot egy liter hideg vízbe teszünk, és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük, és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitán átöntjük, jól kinyomkodjuk. A léhez egy kiló cukrot és egy fél citrom levét hozzáadjuk, majd fedő nélkül, legkisebb lángon melegítjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. Vigyázni kell, nehogy felforrjon a főzet! Többször visszahűthetjük, hogy ellenőrizzük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek, de túl hígnak sem lennie, a végén mézszerű állagot kell, hogy kapjunk. Ezt aztán vajas kenyérre kenve hallatlan ízletes és egészséges eledelben lehet részünk!
 
Most pedig menjünk, és szedjük le az összes pitypangot a kertünkből!