Még időutazásra is képesek a letelepedési kötvényen kaszáló offshore cégek

A letelepedési kötvényeken nem az állam, hanem offshore cégek kaszálnak. Úgy tűnik, a vállalkozások még időutazásra is képesek.

Ahogy korábban megírtuk, a kormány remek húzásának köszönhetően a letelepedési kötvények árusításával nem az állam, hanem a kötvények árusításával megbízott - jobbára offshore - közvetítő cégek jár jól, akik tízmilliárdokat kaszáltak már ezzel.
 
A Magyar Nemzet több érdekességre bukkant néhány érintett céggel kapcsolatban.
 
A bélyegzők tanúsága szerint ugyanis a liechtensteini hatóságok által bepecsételt dátumnál négy nappal korábban érkezett meg az Országgyűlés gazdasági bizottságához az a két kérvény, amelyeket a hercegségben bejegyzett közvetítő vállalkozások adtak be a letelepedési államkötvények forgalmazásának engedélyezésére.
 
A pecsétet ugyanis május 23-án ütötték a dokumentumokra, holott a hercegség igazságügyi hivatala csak május 27-én adta ki a dokumentumokat. Így kapta meg a VolDan Ltd. nevű cég a Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól az engedélyt arra, hogy többek között orosz, ukrán, türkmén, grúz, fehérorosz és üzbég állampolgároknak értékesíthessen letelepedési magyar államkötvényt.
 
A különös időutazás nemcsak itt, hanem egy másik liechteinsteini cég esetében is tetten érhető: Az S&Z Program Ltd. kérvénye – a cég forgalmazási engedélyét a testület tavaly szeptemberben végül is visszavonta – szintén 2013. május 23-án érkezett meg a gazdasági bizottsághoz, annak ellenére, hogy ezt is négy nappal később adta ki a liechtensteini igazságügyi hivatal.
 
A Magyar Nemzet más furcsa egybeesésekre is felhívja a figyelmet: a VolDan Ltd. ügyvezetője és egyben tulajdonosa az a Josef Gabriel Hermann, akinek további húsz cég van a nevén Liechtensteinben. Az alapító okiratban szerepel Walter Christoph Wachter neve is, aki szintén több cégben szerepel, ezek közül a legérdekesebb, hogy az S&Z Program Ltd. igazgatója is egy személyben. 
 
A két céget ugyanazon a napon, ugyanabban a percben jegyezték be. Bár a VolDan Ltd. leányvállalata, a VolDan Hungary Kft.-nek Budapesten található az irodája, magyarországi cégként hirdeti magát és az érdeklődők is hazai telefonszámon érhetik el a vállalkozást, egyértelmű, hogy a külföldi cégbejegyzések célja, hogy a vállalkozások kihasználják a hazainál kedvezőbb liechteinsteini adószabályozást.
 
A Magyar Nemzet teljes tényfeltáró cikke itt olvasható.

A Minisztérium szerint semmi meglepő nem történt

Az alábbi reakciót küldték portálunknak:

A Gazdasági bizottság azt a tájékoztatást adta, hogy a Magyar Nemzet úgy írt cikket, hogy nem kérdezett. Minden vállalkozásnál volt mód a hiánypótlásra és a hiánypótlás keretében beérkezett dokumentumokat az eredeti iktatószám és érkezési dátum szerint iktatták. A döntés a kérelemről június 10-én született, így minden hiánypótlás addig befogadásra került. A vonatkozó cégnek éppen azért kellett hiánypótlást beadni, mert nem igazolta Lichtenstein közjegyző pecsétjével a tulajdonosát. Semmi meglepő nem történt, Simicska Lajos lapjának cikke volt rosszindulatú. Az Együtt feljelentése pedig éppen úgy lyukra futott, mint az összes többi kísérletük, például az, amikor két hete azt állították, hogy ezer egyiptomi vásárolt letelepedési kötvényt, miközben tizenkettő.

A letelepedési kötvényprogram sikeres, - hiszen eddig hatszázhatvanmillió euró bevételt hozott a magyar államnak, - és a magyar állam számára előnyös, mert az így eladott kötvények után öt évig nem kell kamatot fizetni. Azok, akik ma támadják a programot, három éve még azt mondták, hogy nem is érdemes bevezetni, mert magyar kötvényt senki nem fog venni.