Megalázva – érpataki közmunkások tüntettek az Országház előtt

A Fidesz Orosz Mihály Zoltán elleni politikai hadjáratában esnek áldozatul.

Mindenesetre furcsa látvány volt, ahogy a parlament elé pont akkor érkezett meg a több tucat érpataki, amikor a turisták szórakoztatásáért hangos zene-bonával megkezdődött a katonai őrségváltás. Felületes szemlélő még azt is hihette, hogy az Ország tere ilyen megtiszteltetésben részesíti azokat a nőket, férfiakat, időseket és fiatalokat, akik vállalták, hogy felutazzanak Szabolcs megyéből.

A valóság azonban egészen más, nem ad okot ünnepre. A demonstrálók ugyanis azt szeretnék elérni, hogy ne zárolják tovább az Érpataknak járó állami forrásokat, és végre hozzájussanak a fizetésükhöz. (Vajon a sok kíváncsi turista tisztában lehetett azzal, hogy 2016-ban Magyarországon tüntetni kell a közmunka kifizetéséért? Hogy a most táblákkal megjelenő emberek a havi körülbelül 160 eurójukhoz szeretnének hozzájutni?)

Orosz Mihály Zoltán, a település polgármestere a parlament főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte: a "Fidesz érpataki helytartója" próbálja ellehetetleníteni az 1800 lélekszámú községet. Csakhogy ha fizetésképtelenné válik Érpatak, akkor az a közmunkások rovására megy, figyelmeztetett.

Jellemző a magyar közállapotokra, hogy hazánk keleti régióiban sok helyen a közmunkabér az egyetlen bevétele a családoknak, viszont azt az önkormányzatok állami normatívákból fedezik.

Érpatakon négy képviselő bojkottálta az önkormányzat munkáját, így nem sikerült idejében elfogadni a zárszámadást, amire hivatkozva az államkincstár nem utalt a községnek – idézte fel Orosz Mihály Zoltán. Elmondta, úgy került csődközelbe az önkormányzat, hogy normális esetben a költségvetésének 10 százalékát szokta megtakarítani.

Feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület

Feloszlatta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak képviselő-testülete keddi ülésén, ezért a községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani. A testület 4:3 arányban döntött a feloszlatás mellett. A helyi választási irodának a feloszlatástól számított 90 és 120 nap között kell kiírnia az időközi voksolást. "Közös erővel újra megmentettük Érpatakot!" - írta.

Beszámoltunk arról, hogy szeptember 6-án az önkormányzatnak "a közmunkások segítségével" sikerült csak elfogadnia a zárszámadást, majd - szintén a joggal dühös helyiek körében - fel is oszlatta magát a testület.

Orosz Mihály Zoltán az ellene irányuló fideszes politikai támadásnak minősítette azt is, hogy az elfogadott zárszámadást a megyei kormányhivatal csupán szeptember 13-án küldte meg az államkincstárnak, ha azt a szeptember 10-ei határidőig megtette volna, akkor az érpatakiak 20-a után hozzájutottak volna a pénzükhöz. A polgármester szerint ezt szándékosan intézték így. Közölte azt is, hogy a község az elmaradó normatívák és a felélt tartalékok miatt kénytelen volt 3,8 millió forint hitelt felvenni annak érdekében, hogy fizetni tudja a mintegy 50 közmunkás és 10 egyéb közalkalmazott (pl.: óvonő) bérét.

Ezzel nem lehet szórakozni, a közmunkások nem lehetnek a pártpolitika áldozatai - jelentette ki a községvezető. Az érpatakiak demonstrációjukkal azt kívánják elérni, hogy a Belügyminisztérium illetékes bizottsága minél gyorsabban döntsön az ügyükben, és kezdjen meg egy hóközi folyósítást.

Emlékeztetett arra is, hogy bár a Helyi Választási Bizottság (HVB) jogerős határozatban rendelkezik arról, hogy december 11-én polgármester és képviselőválasztás lesz a szabolcsi településen, a megyei kormányhivatal megtámadta a HVB döntését. Ezt azzal magyarázta Orosz Mihály Zoltán, hogy a helyi Fideszben összevesztek azon, ki induljon ellene a polgármesteri székért.

"Tényleg egy banánköztársaság leszünk, ha ez így folytatódik"

- jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy szerinte a kormányhivatal, az államkincstár és a munkaügyi központ kettős mérce szerint viseltetik Érpatakkal szemben, és megakadályozzák, hogy a normatívákat megkapják.

- Egyáltalán nincs tartalékunk, mert csak a közmunkabérből élünk - ezt már az érpataki demonstrálók mondták el lapunknak. Mindannyian azt remélik, hogy sikerrel járnak, mert most veszélyeztetve érzik a maguk és gyermekeik megélhetését (a gyorsan közeledő fűtési szezon miatt is egyre aggasztóbb ez a helyzet).

"Elég nagy szégyen az nekünk, hogy Érpatakról közmunkásként ide fel kell jönni a parlament elé, hogy a saját bérünket követeljük",

közölte egyikük. A fizetésüket így is megalázónak tartják, és "most ettől is megfosztják őket".

Búcsúzásképpen egy másik érpataki megjegyezte: bármire képesek vagyunk a gyerekeinkért, ha kell mindennap tüntetni fogunk.