Megbukik a szurkolói kártya?

Hiába a sikerpropaganda, a vezetőknek nem tetszik, hogy üresen állnak a stadionok. Még a sporttörvényt is átírhatják.

Bár Csányi Sándor MLSZ-elnök még az MLSZ múlt heti, rendkívüli sajtótájékoztatóján is a hamis propagandát hangoztatta a kártya sikeréről, amit kényelmi eszköznek nevezett, és úgy vélte, a szurkolók már megbarátkoztak vele, sokaknak mégsem tetszik, hogy az ultrák bojkottja miatt hangulattalanok a találkozók, a stadionok pedig konganak az ürességtől. Mindez a Fidesznek is kényelmetlen lehet, hiszen a stadionépítési láz finoman szólva is megosztja a közvéleményt, ráadásul még a szurkolók is a kormány ellen foglalnak állást.

A szurkolói kártyával kapcsolatban egyébként Orbán Viktor egy korábbi interjújában azt mondta, neki sem tetszik, de ha az MLSZ kötelezővé tette, akkor elfogadja azt. Az MLSZ viszont épp a Fidesz-kormány alatt módosított sporttörvényre hivatkozik, mely kimondja, hogy a mérkőzésekre kötelező névre szóló belépőjegyet vásárolni, innentől ezt a kötelező szurkolói kártya pedig már csak meggyorsítja.

Összeültek a vezetők

A dvsc.hu tegnap adta hírül, hogy az élvonalbeli csapatok egy különleges gyűlést tartottak a Nagyerdei Stadionban, melyen a szurkolók szolgáltatták a témát.  A zárt ajtók mögött lezajlott megbeszélésre az összes, licenccel rendelkező élvonalbeli labdarúgó klub képviselőjét meghívták. A téma az volt, hogyan lehetne megállapodni az MLSZ-szel arról, hogy a szurkolók beléptetésére vonatkozó előírásokat előnyös módon változtassák meg.

A tanácskozást a hírek szerint maga Kósa Lajos kezdeményezte, akinek nyilván nem tetszik, hogy a felújított Loki-stadionban is alig néhány ezer ember lézeng, a szurkolás pedig gyakorlatilag megszűnt.

„A problémát az jelenti, hogy az elmúlt hónapokban nemcsak a beléptetőrendszer és a szurkolói kártya ellen tiltakozó ultrák fordítottak hátat a stadionoknak, hanem egyre kevesebb jegyet és bérletet adnak el más szektorokba is. Az NB I-es labdarúgó klubok szerint sokan nem tudják elfogadni azt az új rendszert, ami révén jegyet vásárolhatnak a mérkőzésekre, így inkább ki sem mennek a stadionokba. A DVSC üdvözölte az egyeztetést, hiszen a tapasztalatokat összegezve van miről beszélni” - írta a klub honlapja.

„Javaslatokat fogunk tenni olyan rendezési gyakorlatokkal kapcsolatban, amikkel változást lehet elérni a beléptetéssel, a rendőrségi biztosítással és a kártyahasználattal kapcsolatban. Erről a klubok elmondják a véleményüket, ezeket összesítve adják tovább a szövetség felé” – mondta Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Zrt. cégvezetője.

„Örömmel vettük a rendvédelmi szakbizottság megkeresését azzal kapcsolatban, hogy a mérkőzésrendezés szabályait vizsgáljuk felül. Ez egy jó kezdeményezés, amiben a tőlünk telhető módon részt akarunk venni. Reagálni kell a közelmúlt történéseire” – mondta Balogh Attila, a Videoton ügyvezetője.

Még a törvény is módosulhat

A sporttörvény módosítását megelőző vita során Szilágyi György, a Jobbik képviselője már előre megfogalmazta az aggályokat a javaslat kapcsán, ám a fideszes többség - akik nagyobb része a vitán részt sem vett - szokásához híven gond nélkül igennel szavazott. A tegnapi hírek szerint most ez is változhat.

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága várhatóan június elején foglalkozik az üggyel. Kósa Lajos elképzelése szerint még ebben a törvényhozási ciklusban megszülethet a szükséges törvénymódosítási javaslat, illetve rendeletmódosítás.

A klubok hallgattak

Az alfahir.hu néhány héttel ezelőtt mind a 19 kötelező szurkolói kártyát alkalmazó klubot felkereste, hogy megtudjuk, mik a tapasztalatok a szurkolói kártyáról, ám választ mindössze két helyről kaptunk.

A Pécstől azt írták, véleményük szerint a szurkolók már megbarátkoztak a kártyarendszerrel, a beléptetés pedig gyorsabb lett. Ugyanakkor elismerték, hogy hiányoznak a csapatot buzdító törzsszurkolók, a nézőszám pedig 20%-kal csökkent. Arra a kérdésünkre, hogy mit szólnának, ha az MLSZ elfogadná a szurkolók egyik javaslatát és lennének szigorúbban ellenőrzött, ám kártya nélkül látogatható szektorok, azt írták: "Érdeklődve várjuk, hogy megkapjuk az MLSZ ilyen irányú tervezetét."

Újpestről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár a kártya fogadtatása vegyes volt, működése előnyös, a beléptetés, a jegykiadás és nyilvántartás könnyű és zökkenőmentes lett, a módszer pedig a szurkolók körében is egyre népszerűbb. Meglepő ez annak fényében, hogy a szebb napokat látott klub mérkőzésein manapság már alig lézengenek, a szervezett szurkolás pedig teljesen megszűnt. A klubnál ugyanakkor úgy látják, hogy az utóbbi években folyamatos csökkenés tapasztalható a lelátókon, ez azonban nem köthető közvetlenül a kártya intézményéhez. " A kezdeti ellenállás és tanácstalanság után a szurkolók folyamatos együttműködésükkel és magatartásukkal segítik a klub nézőszámának szinten tartását, a csapat szereplése és a stáb munkája pedig igyekszik tovább emelni az események színvonalát, reményeink szerint ez a tendencia a jövő évtől megfordul és egyre több nézőt, családot, gyermekeket tudhatunk a lelátóink soraiban" - fogalmaztak.

Az esetleges változtatásokról ezt írták: "Amennyiben a szurkolói csoportok és a szövetség egyezségre jutnak a kártyahasználat alól mentesített szektorok fenntartásán, klubunk a szövetség iránymutatásait ebben is, mint minden korábbi esetben, követni fogja és eleget tesz az igényeknek. Amíg azonban a kártya intézménye egységesen minden klubra és azon belül minden stadionba való beléptetésre vonatkozik, így klubunk is ennek megfelelően jár el a jegyértékesítés és beléptetés megszervezését illetően."

A többi 17 klub részéről - bár volt, ahol későbbre ígérték - nem kaptunk választ.

A szkenner marad?

A legnehezebb helyzetben a Fradi-szurkolók vannak, hiszen klubjuknál a kötelező kártyát egyedülálló módon már 2010-ben bevezették, ők a jelenlegi szezontól kezdve újabb szigorítást kaptak a nyakukba: a vénaszkenneres azonosítást. Minderre korábban törvényes lehetőség sem lett volna, többek közt a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató vezette klub új rendszere miatt volt szükség a sporttörvény gyors megváltoztatására, így már lehetőség adódott a drukkerek biometrikus azonosítására. Bár a szurkolók bűnözőként történő kezelése elleni megmozdulások élharcosai a fradisták voltak - több ízben szerveztek látványos, ezreket megmozgató demonstrációkat - félő, hogy az esetleges kedvező módosításokat egyedül ők nem élvezhetik majd, Kubatov Gábor ugyanis a végsőkig ragaszkodik a vénaszkennerhez.

Megoldást talán az jelenthetne, ha a törvényből kikerülne a biometrikus azonosítás lehetősége, ám valószínűbb, hogy párttársaival, például Kósa Lajossal szemben egyedül Kubatov nem lesz hajlandó beismerni, hogy hibázott, a szkenner pedig megmarad.