Megjelenik J.R.R. Tolkien első fantasyprózája

A világhírű fantasyírót fiatal korában ihlette meg a finn nemzeti eposz, a Kalevala. Ebből írt, első fantasyelbeszélése augusztus végén jelenik meg.

J.R.R. Tolkien 1915-ben írt első fantasyprózája, amelynek hatása érzékelhető későbbi A szilmarilok című regényében – írja az mti. A The Story of Kullervo (Kullervo története) című írást, amelyet a Kalevala ihletett, Tolkien még kamaszkorában vetette papírra. A történet hőse egy rabszolgának eladott ifjú, aki anélkül, hogy tudná, elcsábítja nővérét, majd megöli magát. A nem túl szívderítő történet most jelenik meg először nyomtatásban.
 
Tolkien Oxfordban élt, amikor 19. századi finn teremtésmítosz egy részletét írta újra. Ő maga úgy beszélt írásáról, mint egy próbálkozás csírájáról, amellyel megkísérelt saját legendát teremteni.
 
 
A történetről: Kalervo fia, vagy ahogy Tolkien nevezte, a "boldogtalan Kullervo" viszontagságai bontakoznak ki. A természetfeletti képességekkel rendelkező árva, Kullervo a sötét varázsló, Untamo házában nő fel. A varázsló ölte meg az apját, rabolta el az anyját és még gyermekkorában Kallervót is háromszor próbálja elemészteni. Mikor eladják rabszolgának, bosszút esküszik, de tudtán kívül vérfertőzést követ el ikernővérével. A lány egy szikláról a mélybe veti és megöli magát, amikor erre rájön.
 
Tolkien írása röviddel ezután megszakad, és a történet további részét, amelyben Kullervo is véget vet életének, a szerző már csak vázlatosan jegyzi fel. Stuart D. Lee Tolkienről szóló munkájában összehasonlítja Kullervo halálának leírását a szerző A szilmarilok című regényének azzal a részletével, amelyben Túrin haláláról számol be. Lee szerint előbbi "egyszerű próza", míg utóbbiban "sokkal drámaibb" leírást olvashatunk a hős haláláról.
 
A HarperCollins kiadó szerint Kullervo "talán a legsötétebb és legtragikusabb J.R.R. Tolkien hősei közül". A kiadó hozzáfűzte, hogy Kullervo "nyilvánvaló őse A szilmarilok tragikus vérfertőző hősének, Túrin Turambarnak". 1955-ben Tolkien azt fejtegette W. H. Audenek, hogy "valami mérhetetlenül vonzotta a Kalevala atmoszférájában", és bár nem tanult meg elég jól finnül, de azért megkísérelte a saját stílusában újrafogalmazni a Kalevala egy részét, elsősorban Kullervo meséjét. 
 
A befejezetlen kézirat az oxfordi Bodleian Könyvtár gyűjteményének darabja, korábban csupán Verlyn Flieger amerikai Tolkien-kutató egy tudományos dolgozatában szerepelt.