Megkezdődött a COP28 klímakonferencia Dubajban

Megkezdődött a COP28 klímakonferencia Dubajban

A két héten át tartó klímacsúcson csaknem 200 ország, és nagyjából 70 ezer ember vesz részt, köztük államfők, miniszterelnökök, klímaaktivisták és kutatók.

Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban - adta hírül az MTI.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, a tavalyi konferencia elnökének kérésére az idei klímacsúcsot egyperces néma csenddel nyitották meg, hogy a résztvevők megemlékezzenek az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közti harcok áldozataira, illetve a nemrég elhunyt Szalimul Hak bangladesi klímakutatóra.

António Guterres ENSZ-főtitkár a csúcstalálkozóra küldött videoüzenetében kijelentette, hogy az emberiség komoly bajban van, utalva a Meteorológiai Világszervezet új felmérésére, amely szerint a Föld a klímakatasztrófa felé sodródik.

A globális átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fokkal meghaladja az iparosítást megelőző időszakban mért értéket,

emiatt nagy a valószínűsége, hogy 2023 lesz az eddig mért legmelegebb év, megelőzve a 2016-os esztendőt - közölte a Meteorológiai Világszervezet csütörtökön.

"A dolgok olyan gyors ütemben haladnak, hogy már az év vége előtt egy hónappal kijelenthető, hogy a 2023 a legmelegebb év az emberiség feljegyzett történelmében"

- mondta Guterres a COP28 résztvevőinek, hozzátéve, hogy valós időben tapasztaljuk meg a klímaváltozás okozta összeomlást, melynek hatása lesújtó.

A főtitkár ezen felül kitért a tengerszint rohamos emelkedésére és a jégsapkák folyamatos olvadására is.

"Ebben az évben láttuk, hogy világszerte a helyi közösségeknek tűzvésszel, áradásokkal és az emelkedő hőmérséklettel kell megküzdeniük" - mondta Guterres, hozzátéve, hogy ennek cselekvésre kéne ösztönöznie a világ vezetőit.

A két héten át tartó klímacsúcson csaknem 200 ország, és nagyjából 70 ezer ember vesz részt, köztük államfők, miniszterelnökök, klímaaktivisták és kutatók.

(Címlapkép: John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja (k) érkezik az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) helyszínére Dubajban 2023. november 29-én. A COP28 november 30. és december 12. között kerül megrendezésre. A két hétig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintű cselekvési csúcstalálkozóval kezdődnek, amelyen a civil társadalom vezetői mellett az állam- és kormányfők is részt vesznek. MTI/AP/Peter Dejong)