Megölték Szaddám jobbkezét

Bár még nem biztos, az viszont tény, hogy nincs helye Irakban magyar katonának.

A megbuktatott Huszein-rendszer második számú vezetőjével péntek hajnalban végeztek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet uralma alól nemrégiben felszabadított Tikrít város közelében. A biztonsági erők a férfi kilenc testőrét is agyonlőtték.

A kormányzó az al-Arabíja hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta: az évek óta szökésben lévő egykori tábornok volt a jelenlegi kormány elleni lázadás egyik szellemi atyja. Dúri tavaly hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

A csatorna bemutatott egy fényképet egy olyan férfi holttestéről, aki hasonlít Dúrira. Azonban a holttest minden kétséget kizáró azonosításához DNS-vizsgálatot kell elvégezni.

Az iraki biztonsági erők eközben folytatják erőfeszítéseiket az IÁ-harcosok előrenyomulásának megállítására el-Anbár tartományban. Attól tartanak, hogy erősítés hiányában már nem sokáig tudják tartani a tartomány székhelyét, Ramádit.

A kormányhadsereg egyik tábornoka arról számolt be, hogy két településről sikerült kiűzniük a szélsőségeseket az északi Beidzsi város közelében. Az offenzíva során állítólag legalább százhatvan iszlamista fegyveressel végeztek.

Az ország nyugati részén lévő, szunnita többségű el-Anbár tartomány jelentős része már több mint egy éve az Iszlám Állam kezén van. Fallúdzsa városát tavaly január óta ellenőrzi az IÁ, Ramádi alatt pedig több alkalommal folytak heves harcok. A szélsőséges milícia már az előző héten ellentámadást indított Ramádiban a biztonsági erők ellen, miután az előző hetekben súlyos vereségeket szenvedett Szaláheddín tartományban.

Megfigyelők szerint a helyi szunnita törzseknek a bagdadi síita kormánnyal szembeni gyanakvása és elégedetlensége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IÁ el tudta foglalni és ellenőrzése alatt tudta tartani el-Anbár jó részét. Ramádit az amerikai megszállás alatt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik fellegváraként tartották számon.