Megroggyant a trójai faló - ideje kihátrálnia a magyar kormánynak a TTIP mögül

"Nem meglepetés, hogy nincsenek itt a Fidesz, az MSZP, a DK, hiszen az EP szavazásain nagykoalícióban támogatták a TTIP-et".

A trójai faló szimbolizálja a TTIP-ben rejlő kockázatokat - emlékeztetett köszöntőjében Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) programvezetője.

Ha utat engedünk a szabadkereskedelmi egyezményeknek, akkor számos környezeti és élelmiszer-biztonsági veszélynek tesszük ki magunkat, és az egyezmények veszélybe sodornák az európai és a magyar mezőgazdaságot is - hangzott el a demonstráción.

A rendezvény különös aktualitását a Greenpeace által kiszivárogtatott TTIP-iratok adták, de a sors furcsa fintoraként, miközben civilek a szabadkereskedelmi egyezmény ellen tüntettek, közben az Országházban Colleen Bellt, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét hallgatta meg épp a Külügyi bizottság.

Miközben a nyilvánosságra jutott iratok hatására már a francia államfő, Francois Hollande is nyíltan a tárgyalások folytatása ellen emelt szót, addig a magyar álláspont, ahogy azt lapunknak megerősítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), nem változott. "Szeretnénk, ha végre a magyar kormány is egyértelműen határozott nemet mondana a TTIP-re, azért a Greenpeace-szel, s a Védegylettel közösen nyílt levelet küldtünk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak, szorgalmazva, hogy Magyarország ne támogassa ezt a demokratikus alapelveket sértő, hazánkat a transznacionális vállalatoknak kiszolgáltató egyezményt" – fűzte hozzá Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

A civilek szerint a trójai ló már megroggyant, de még mindig szükség van a társadalom támogatására.

De vajon elég-e a társadalom kiállása, ha sem a kormánypárt, sem pedig a magát baloldalinak nevező ellenzék nem segít a multinacionális vállalatok gyarmatosítási szándéka elleni küzdelemben?

Nem meglepetés, hogy nincsenek itt a Fidesz, az MSZP és a DK politikusai, hiszen az Európai Parlament szavazásain is nagykoalícióban támogatták a TTIP-et

- fogalmazta meg lapunknak aggályait Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője, aki szintén részt vett a demonstráción. Emlékeztetett, hogy a tavalyi strasbourgi szavazás előtt a Fidesz EP-képviselője Schöplin György levélben buzdította a V4-es országok képviselőit a TTIP melletti szavazásra, sőt még lelkesen kampányolt is az euroatlantista kapcsolatok mellett.

A jobbikos politikus szerint az Európai Bizottság nem csak titkolózik az EP-képviselők előtt, de még félre is vezeti őket - hiszen a kiszivárgott iratok szerint a TTIP során nem merült fel az Európában megkövetelt elővigyázatosság elve. Balczó Zoltán szerint egyértelmű:

Brüsszel feláldozza az európai mezőgazdaságot az autóipar és a más szolgáltatóipari cégek tengerentúli piacszerzésének oltárán.

Schiffer András, az LMP társelnöke is részt vett párttársaival a rendezvényen. Őt sem lepte meg, hogy "kaviárbaloldal" és globális kapitalizmus irányvonalát követő Néppárt politikusai nem tüntetnek a szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Lapunknak elmondta, véleménye szerint fel kell rázni a társadalmat, hogy minél több emberhez jusson el a kockázatokról szóló információ. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta, véget kell vetni a kormányzat részéről tapasztalt sunnyogásnak,

Szijjártó Péter külügyminiszternek és Mikola István államtitkárnak pedig el kellene felejtenie a süket dumát - nincs miről tárgyalni, fel kell hagyni a tárgyalásokkal

- jelentette ki Schiffer András. Szél Bernadett, az ökopárt másik társelnöke is arra figyelmeztetett: egyáltalán nem lehetünk azzal kapcsolatban biztosak, hogy meglesz a magyar parlamentben a TTIP-pel szembeni blokkoló többség. Egyben arra is rámutatott, hogy nagy potenciál van a civilekben, nem hiába folytat ellenük hadjáratot az Orbán-kormány. A civil rendezvény után a jobbikos Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos tartott sajtótájékoztatót a Kossuth Lajos téren.

Gyöngyösi Márton, a nemzeti párt külpolitikával foglalkozó szakpolitikusa emlékeztetett, a TTIP az elővigyázatosság elvével szemben az Egyesült Államokra jellemző kockázat alapú szemléletet tartja előnyben. A szabadkereskedelmi egyezmény során Európa vezető elitje szembekerült az európai polgárokkal, és el kellene végre dönteni, hogy a fogyasztók vagy a multik érdekeit kell védeni - mondta el a jobbikos honatya. Gyöngyösi arra is figyelmeztetett, a Bizottság "előzetes jóváhagyással" akarja bevezetni a CETA-t, megkerülve a nemzeti parlamenteket. Le kell állítani a tárgyalásokat - szögezte le a politikus.

Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusa elmondta, hogy a TTIP kockáztatja a magyar környezeti értékeket, illetve az élelmiszer-biztonságot. Az Egyesült Államok egyetlen klímavédelmi egyezséget sem írt alá, utalt arra a honatya, hogy a TTIP szövegében sem szerepel a klímavédelem.

A nemzeti párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy ha nem sikerül az amerikai elnökválasztásig ratifikálni a TTIP-et, akkor a németországi és franciaországi országgyűlési választások miatt a tárgyalások 2018-ig is elhúzódhatnak, azonban akkor már egy Jobbik-kormány vezetésével már más mederben fognak zajlani az egyeztetések.