Megrovásra felterjesztve

Egy ítélet, ami üzenet is: mindig szükség lesz a parancsok elvtelen kiszolgálóira.

A röszkei káoszban, vagy éppen pár nappal ezelőtt a horvát határ mentén néhány zokniját egy fadarabbal tűz fölött szárító rendőrt nézve gondolkodtam el, vajon mi kell ahhoz, hogy a magyar állam észbe kapjon, és áldozzon már azokra, akik épp biztosítják a számára.

az állami szuverenitást és működőképességet. Vagy annak látszatát.

Aztán tegnap rádöbbenhettünk, hogy az igazán lényeges kérdésekben nagyon is odafigyel a mindenkori magyar állam a köz szolgálatában megfáradt öreg zsoldos rendőrökre.

Jutalmazza őket. Például felmentéssel.

Mindegy, hogy szánt szándékkal, mindegy, hogy mulasztásból, mindegy, hogy felsőbb utasításra, de 2006 őszén törtek a csontok, ömlött a vér, és sötétségbe fordult a világ. Annak szó szerint, kinek szeme világa bánta azt, ami most felmentést és megrovást ért.

Vagyis - a részletesen ismert történtek fényében - lényegében kitüntetést ért. Kitüntetést, hogy azonosítószám nélkül, teljes politikai támogatással a hátuk mögött csinálhattak azt Budapest utcáin, amit csak akartak.

A Fidesznek 2006 már nem biznisz. Egykor az volt, ellenzékben, hogy 2010 után látványosan - mint oly sok más területen - hirtelen visszavonuljon a műveleti területről, hiszen így is alig győzi idővel az országátalakítás közepette. És hogy mindez ne legyen elég, még azt is el kellett viselnünk, hogy a miniatürizált baloldal

kéjes élvezettel örömködjön az "ítéletet" követően, Gyurcsány Ferenc hű apródja, Vadai Ágnes pedig egyenesen köszönetet is mondjon a 2006 véres oszlatóinak.

A maga szempontjából persze igaza van: abban a helyzetben az akkori rendőrség ereje - és persze a Fidesz kettős játéka - kellett ahhoz, hogy hatalmon maradjanak, ideig-óráig.

És mi az "ítélet" legfontosabb következménye?

Egy üzenet. Üzenet, hogy a mindenkori államért nemcsak, hogy mindent meg kell tenned az egyenruhában, hanem - és ami a fő - mindent meg is tehetsz. Ezért te kapsz kosztot, kvartélyt, politikai támogatást, csak ne kérdezz túl sokat. Vagy egyáltalán ne kérdezz.

A magyar államnak mindig is szüksége lesz olyan mamelukokra, akik kérdés és komolyabb erkölcsi dilemma nélkül hajlandóak odacsapni, ahova köll.

Ez az "ítélet" pontosan erről szól. Nem változott semmi. Ez az ítélet a jövő oszlatóinak, a jövő műveleti parancsnokainak és persze: a jövő tüntetőinek is szólt.