Mégsem kibertámadás bénította meg a kormányzati portálokat?

A BM vasárnap jelezte: a titokzatos támadásokat sikerült elhárítani, ugyanakkor Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az esettel kapcsolatban azt is elmondta: az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatok bevonásával folynak a vizsgálatok, hogy tisztázzák a támadás célját, kiindulópontját, technikai kivitelezését.

Egy jól beállított rendszernek ekkora lekérés nem okozhat problémát

– így reagált viszont a Magyar Nemzetnek Zala Mihály információbiztonsági szakértő, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet korábbi elnöke a kormányzati hálózat ellen indított túlterheléses kibertámadással kapcsolatban.

Szerinte a szerverek leállása inkább technikai vagy adminisztrációs hibára utal, ez azonban könnyen orvosolható kellene hogy legyen, majd hozzátette: a napokra megbénult Kormány.hu portál korábban is 30-40 ezer lekérést kezelt naponta, ezért a Belügyminisztérium és Bakondi György miniszterelnöki megbízott, belbiztonsági szaktanácsadó által említett ezres nagyságrend a szakértő szerint értelmezhetetlen.

– Egy forgalmas portál több százezer lekérést is képes kezelni

– mondta Zala Mihály: ha valóban történt szervezett akció, a túlterheléses támadás mélyreható problémát nem jelent.

"Ez a módszer inkább az engedetlenségi mozgalmakra, például az Anonymousra utal" – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint az információbiztonságban az adatlopás jelenti a valós veszélyt, ezért kizárható, hogy terrorszervezetek, mint például az Iszlám Állam áll egy ilyen támadás mögött.

Akárhogy is, Bakondi György és a Belügyminisztérium bejelentéseit a nemzetbiztonsági bizottság komolyan vette. A szerdai ülésén a tárcától és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől vár tájékoztatást a testület, erről Molnár Zsolt (MSZP), a testület elnöke tájékoztatta vasárnap az MTI-t.