Mégsem Melania Trump plagizált

"Ha elhisszük, hogy tényleg ő írta az ominózus beszédet, (a helyzet megértésében - a szerk.) sokat segít, ha vetünk egy pillantást a posztkommunista oktatási rendszerre, amit Melania Szlovéniában felnőve megtapasztalt. Ebben a rendszerben a plágiumnak, vagy csalásnak minősülő megoldások kirívóan gyakoriak, sőt még bátorítják is ezeket."

- így indít a Washington Post meglehetősen rosszmájú cikke, melyben Donald Trump, az Egyesült Államok sajtója által minden idők  legelőítéletesebbnek kikiáltott elnökjelöltjének feleségét próbálják ízekre szedni, pont a származása mentén.

Külön kiemelik, hogy a reménybeli first lady ugyan nem fejezte be ljubljanai egyetemi tanulmányait, de abban a szisztémában nőtt föl, ami a neves orgánum szerint lopásra, becstelenségre ösztönöz és amiben

"az eredeti tartalom és a plágium között gyakran nehéz volt különbséget tenni, és a szellemi tulajdon kérdését sohasem tisztázták".

A cikk ezután hosszan fejtegeti a kelet-európai oktatás memorizálásra és a csalás ösztönzésére épülő metódusainak hibáit, illetve azt, hogy miért felsőbbrendű ezzel szemben a kritikai gondolkodásra alapuló nyugati (értsd: ameriaki - a szerk.) módszer.

Utóbbi teória ékes bizonyítékául álljon itt egy a rengeteg videó közül, ami megmutatja a "kritikai gondolkodáson" alapuló okítás előnyeit:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=kyhCOPh48ew]

A cikkíró arra hivatkozik, hogy amikor ő a legnevesebb lengyel egyetemek egyikére jelentkezett, a felvételi vizsgán szintén általános volt a csalás: a diákok puskáztak és súgtak egymásnak. Mondjuk azt már jótékony balladai homály fedi, hogy vajon ő is ennek köszönheti-e bekerülését...

A lekezelő írás miután nagyvonalúan pálcát tört Kelet-Európa komplett oktatási rendszere fölött, nem veszi a fáradtságot, hogy tisztázza:

Meredith McIver, a Trump-kampány munkatársa, aki besegített Melania beszédébe - és nem mellesleg regisztrált demokrata szavazó(!) - beismerte, hogy tévedésből néhány passzust átvett a 2008-as Obama-felszólalásból.

A hölgy - aki valószínűleg a térképen se tudná megmutatni, merre van Kelet-Európa, nemhogy az itteni oktatási rendszer csalásra  és plágiumra ösztökélt "áldozata" lenne - a fiaskó miatt felajánlotta lemondását, ám ezt Donald Trump végül nem fogadta el.