Megsértették a lázadók a tűzszünetet – újra elszabadulhat a pokol Aleppóban

A damaszkuszi rezsim szerint ezzel a „terrorista szervezetek” elejét akarják venni annak, hogy az ellenzéki fegyveresek által uralt keleti negyedekből a város nyugati, kormányerők kezén lévő kerületeibe menekülhessenek a lakosok. A kormány minden ellenzéki felkelőszervezetet terroristának nevez.

A SANA úgy tudja, hogy összesen hét aknavető gránátot lőttek ki az észak-aleppói Castello útra. Értesülések szerint az al-Akbaríja állami televízióadó egyik tudósítója és két orosz katona könnyebb sérüléseket szenvedett.Az újabb humanitárius célú tűzszünet péntek reggel lépett életbe Aleppóban, tíz óra időtartamra. A fegyvernyugvást a szíriai rezsimet támogató Moszkva hirdette meg. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett webkamera-felvételek tanúsága szerint a tűzszünet idejére létrehozott humanitárius folyosókat senki sem használta a fegyvernyugvás első óráiban, illetve semmilyen tevékenységet sem lehetett látni a térségben.

 

Az Interfax orosz hírügynökség egy orosz képviselőre hivatkozva csütörtökön jelentette, hogy amennyiben a tűzszünet eredménytelenül telik el, "megtisztítják" Aleppó keleti részét. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra sürgette a szíriai kormányellenes erőket, hogy a tűzszünet alatt hagyják el a várost. Az ellenzéki fegyveresek ugyanakkor megtagadták Aleppó elhagyását.

Az orosz védelmi tárca vezetője kedden jelentette be Moszkvában, hogy a Szíria partjai felé tartó, a Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó nehézcirkáló vezette orosz csapásmérő flottakötelék a múlt héten elérte a Földközi-tengert. Oroszország október 18. óta nem hajtott végre légicsapást Aleppó felkelők kezén lévő keleti részén. Eközben a lázadók október 28-án lendületes offenzívát indítottak a városon kívülről a kormányerők felügyelete alatt álló Nyugat-Aleppó ellen, hogy enyhítsenek a keleti területekre nehezedő nyomáson. A felkelők uralta térségben több mint 250 ezren élnek megfelelő élelmiszer- és egészségügyi ellátás híján.