Megszűnt a parasportolók bizalma az elnökükben

Nem csitulnak a kedélyek, tovább gyűrűzik a botrány a Magyar Paralimpiai Bizottságnál, a parasportolók lemondatnák az elnököt.

Szerdán nyilatkozatot adtak ki a paralimpiai bajnokok és sportolók, több követelési pontot is megfogalmazva:

Mi, Magyarországparalimpiai bajnokai, paralimpikonjai, parasportolói, az alábbi nyilatkozatot tesszük:

„Az évek óta etikátlanul működő MPB elnök és a vezetés, az elmúlt napokban kiderült erkölcsi visszásságok, valamint a paralimpiai mozgalom rossz hírbe hozása miatt azonnal követeljük az alábbi pontok teljesítését:

1. Az elnök, az elnökség, valamint a felügyelőbizottság mondjon le, ha nem, rendkívüli közgyűlés összehívását kérjük.

2. A MOB vegye át az MPB ideiglenes irányítását az új elnökség felállításáig

3. Kérjük, az Ügyészség az Állami Számvevőszék és a MOB indítson azonnali vizsgálatot

4. Követeljük, hogy az elnök és az elnökségi tagok társadalmi munkában végezzék az MPB tisztségükben betöltött szerepüket

5. Minden sportági szakszövetség határolódjon el a jelenlegi MPB elnök és elnökség tevékenységétől

6. Követeljük, hogy az MPB működése átlátható, nyílt legyen, valamint visszamenőleg, személyes és anyagi felelősséget vállaljon a jelenlegi MPB elnök és elnökség

7. Kérjük a parasportot támogató Magyar kormány, a Miniszterelnök úr, és a Köztársasági Elnök úr segítségét, hogy a jövőben biztosítsa a fogyatékkal élő sportolók felkészülését és versenyekre való kijutását.

8. A szövetségi kapitányok, edzők, szakemberek és sportolók részesüljenek anyagi megbecsülésben. Megfélemlítve, kiszolgáltatva tengetjük napjainkat, nem mondhattuk el véleményünket, mi ennek ellenére megtesszük most, és megtesszük ezt egyenként vagy közösen”

A nyilatkozat nem tartalmazott neveket, de az írói csütörtök délután a Magyar Sport Házába hívták a sajtót. Sas Sándor erőemelő tájékoztatása szerint több száz parasportoló is eljött volna, de a helyszínen végül csak tizenheten írták alá a nyilatkozatot, amelyet átadtak Gömöri Zsoltnak. Sas szerint „többen hátsó ráhatások miatt maradtak távol”. A parasportolók szerint megszűnt a bizalom az elnök személyes és az elnökség felé.

„Elnök úr, nem a pénzen van itt a hangsúly sokkal inkább a hitelességeden. Márpedig ez nem csak a mi szemünkben veszett el. Az eset után szponzor ide már nem fogja betenni a lábát, ezért kérlek tisztelettel, add át a helyedet másnak!”

 - mondta Dani Gyöngyi világ és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes vívó.

Vannak, akik szerint „hecckampányról" van szó

A nyilatkozatnak azonban ellenzői is akadtak. Négy parasportoló és edző nevét vállalva elhatárolódott a megfogalmazott követelésektől. Csütörtöki közleményükben Aranyosi Péter, a paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Pálos Péter edzője, Schiller-Kertész Judit, a magyar paraatlétika-válogatott szakvezetője, valamint Zborai Gyula és Csonka Adrás paralimpiai ötödik asztaliteniszező kifejtette:

„a nyilatkozatot az általunk ismert, tisztességes paralimpikonok nem írhatták, hiszen a parasportolók a fair play szellemében élő sportemberek, akik véleményüket nyíltan vállalják”. 

Valamint elutasították „a magyar parasport körül kialakított hecckampányt, valamint a paralimpiai mozgalom szellemiségével való visszaélést”.

A Jobbik kiűzné a politikusokat a magyar sportélet vezetéséből

A botrány kapcsán Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője múlt héten lemondásra szólította fel Deutsch Tamást, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökét, Gömöri Zsolt elnököt, illetve a teljes elnökséget. A jobbikos politikus szerint az is számtalan kérdést vet fel, hogy Gömöri Zsolt miből fizette vissza a szervezetnek a 2012-ben nehéz helyzetre való hivatkozással felvett 3 milliós juttatást. Hozzátette: „Az elmúlt öt évben a Fidesz a sport területén is teljes egyeduralomra tört, minden egyes sportszövetségnél, minden egyes szakági szövetségnél és jelentősebb sportegyesületnél a Fidesz prominensei és a Fidesz haverjai látnak el vezető beosztásokat, a Fidesz teljes mértékben megpróbálja kisajátítani a magyar sportot.” Továbbá emlékeztetett rá, hogy a Jobbik már többször benyújtotta, és újra be fogja nyújtani azt a törvénymódosító javaslatot, amely kizárná a politikusokat a magyar sportélet vezetéséből.