Megvizsgáltatná Győrffy Balázs vagyonát a Jobbik

A Jobbik a fideszes Győrffy Balázs vagyonnyilatkozatának vizsgálatát kéri a parlament mentelmi bizottságától.

A jobboldali ellenzék szerint felmerül a gyanú, hogy a kormánypárti politikusnak a jövedelme nem teszi lehetővé a mintegy 261 millió forintra rúgó kölcsöneinek törlesztését és földvásárlásait, vagy az nem megfelelően tüntette fel a vagyonát, jövedelmét érintő adatokat. Sajtóhírekre hivatkozva azt mondta: a képviselő nettó 509 ezer forintot keres, miközben hiteleinek törlesztőrészlete havonta 2-3 millió forint lehet.

Szilágyi azt szeretné, ha a Mentelmi bizottság felbontaná a Győrffy Balázzsal egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát, amelyek zárt borítékban, nem nyilvános formában az Országgyűlés illetékes szakbizottságának a rendelkezésére állnak, mármint, ha ezeket a fideszes politikus csatolta a sajátjához, ahogy az a törvény szerint kötelező. A jobbikos politikus elmondta, hogy pártja máskülönben a saját képviselőire vonatkoztatva ezen családi vonatkozású adatokat alapesetben is nyilvánossá tette.

A jobbikos politikus azt kérdezte, milyen fedezetre kapott hitelt a képviselő és milyen jövedelmet kellett felmutatnia. Hiszen a havi nettó 509 ezer forint egyelőre két évig áll Győrffy rendelkezésére, a választásokig. Szilágyi összehasonlításul azt mondta, hogy érdemes megnézni, hogy milyen nehéz feltételekkel lehet hozzájutni hitelhez, még a CSOK-hoz járó kedvezményes kölcsönhöz is. Szilágyi szerint ebből az esetből is látszik, hogy a legnagyobb ellenzéki párt életszerű javaslatokkal élt akkor amikor azt mondta, hogy minden ciklusban vagyonosodási vizsgálat alá kellene vetni az országgyűlési képviselőket, a NAV által. Hozzátette: bárhogy nevezi családi gazdaságának 50 millió forintos bevételét, az akkor is 50 millió forint. Győrffy Balázs korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a családi gazdálkodásból származó jövedelmét feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a bevallás megfelel a valóságnak. A képviselő a Fidesz frakcióján keresztül közleményben nyilatkozott:

„Ahogy minden őstermelő, úgy én is jogosult vagyok a Növekedési Hitelprogram igénybevételére. Az elmúlt napokban a sajtóban tévesen jövedelemként feltüntetett, megközelítőleg 50 millió forint a családi gazdaságunk bevétele, amit a gazdaság működtetésére (többek között műtrágya, vetőmag, növényvédő szer vásárlására és a hitelfelvétellel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére) fordítottuk. A bevétel tehát nem jövedelmet jelent. A gazdálkodásból származó rám eső jövedelmet a vagyonnyilatkozatomban feltüntettem. Mindezek fényében kijelentem, hogy vagyonnyilatkozatom a valóságnak megfelel.”

– írta a fideszes politikus. Szilágyi alighanem erre a kifogásra utalt a sajtótájékoztatóján akkor, amikor azt mondta, hogy 

elképzelhető, hogy jogilag legális, de morálisan elfogadhatatlan az, ahogy Győrffy földfelvásárlásba kezdett.

Szilágyi elmondta, hogy pártja korábban hiába kérte a Mentelmi bizottságot arra, hogy L. Simon László vagyonnyilatkozatait is vizsgálja felül, miután az államtitkár felesége belevágott a termőföld-bizniszbe. Egyúttal újra megkérte a fideszes politikusokat arra, hogy 

ne csak a saját, hanem a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra,

hiszen az aktuális eset is ennek fontosságát támasztja alá.

Hogy, ki a fene az a Győrffy Balázs arról itt írtunk.