Újabb önkormányzati feladatokat vehet át az állam

Újabb önkormányzati feladatokat vehet át az állam

Nincs még időpontja, de januárban, legkésőbb február közepéig várható az a találkozó, amelyen a megyei jogú városok polgármesterei Orbán Viktor miniszterelnökkel készülnek tájékoztató beszélgetésre

- mondta a hvg.hu-nak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, a 60 ezer lakosú Kaposvár fideszes polgármestere.

A megbeszélésen a már megítélt rezsitámogatáson túl, szóba kerülhet az önkormányzatok további állami segítése, ami lehet akár egy újabb körös kompenzációra tett ígéret is. Erre a legutóbbi kormányinfón utalt is Gulyás Gergely, mondván: „szeretnénk, ha lenne második kör, de ez két dologtól függ: hogyan alakul a gazdaság helyzete és hogyan a rezsiár.” A segítség mértékéről pedig a miniszter kijelentette: „az ország teljesítőképességének határait a költségvetés tartalmazza”.

További segítség lehet Szita Károly szerint, hogy más, önkormányzati feladatokat is átvehet az állam az önkormányzatoktól.

Sok olyan van, amit szívesen átadnának az önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is. A helyi sportlétesítmények üzemeltetése ilyen lehet, különösen, hogy ezeknek a fenntartási költségét nagyon megdobta a rezsi emelkedése. Több önkormányzat kénytelen is volt bezárni némely sportlétesítményét, bár néhányan kaptak erre extra állami támogatást, így nyitva tarthatták mondjuk az uszodájukat

- mondta a kaposvári polgármester.

A lap felidézi, hogy Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón együtt emlegette a megyei önkormányzatokkal a Fővárosi Önkormányzatot is, mint akik eddig kimaradtak az állami rezsikompenzációból, ám az ellenzéki Karácsony Gergely vezette főváros pénzügyi támogatása már nem olyan magától értetődő a kormányzat részéről – és nem csak a kompenzációs igény Budapest mérete miatt is jóval nagyobb összege miatt.

Az első körös rezsikompenzációból a Fővárosi Önkormányzat ki is maradt – ahogy hat, kivétel nélkül ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzat is. Pedig a fővárosnak nem néhány tízmilliós, hanem inkább néhány tízmilliárdos költségvetési lyukat kellene betömni.

Hogy pontosan mekkorát, azt nehéz megbecsülni – igaz, amikor a számukra kijelölt fideszes képviselő tárgyalópartnerrel, Láng Zsolttal egyeztettek, nem is kaptak semmilyen konkrét ígéretet.

Mindenesetre fontos jelzés lehet a főváros számára, hogy a még tavalyi évre, a fővárosi közösségi közlekedés megemelkedett energiaköltségére kért 14 milliárd forintos állami kompenzációért is hiába kilincseltek. Sőt: nem csak, hogy pénzt nem ad a kormány az ellenzéki vezetésű fővárosnak, még hitelt sem enged nekik felvenni, amivel lélegzethez jutnának.

Az Alfahír is beszámolt, hogy - egyebek mellett - a politikai alapon osztogatott támogatások miatt kezdeményezte a Jobbik a 2024-től pártpolitikamentes önkormányzatiságot. A modell alapja, hogy ne budapesti pártközpontokból döntsenek a különböző települések működéséről. Az így megválasztott önkormányzatok pedig, a polgármesterekkel együttműködve, az országos politikai érdekek helyett a helyieket képviseljék, hogy a helyi problémákra keressenek megoldást.

A jászberényi választás eredménye alapján a miniszterelnöki találkozón akár ez a téma is felmerülhet.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/KYRTesNIMuY.jpg?itok=L6Gjf7bI","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=KYRTesNIMuY&embeds_euri=https%3A%2F%2Falfahir.hu%2F&feature=emb_imp_woyt&ab_channel=Nemzeti1Tv","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}