Családi kedvezmény is igénybe vehető az embercsempészeknél

Új útvonal-ajánlatokkal kecsegtetik az Európába tartó bevándorlókat az embercsempészek.

A cikk szerint az embercsempészek a közösségi hálókon új útvonalakra csalogatják a migránsokat, de ezek drágábban és veszélyesebbek a korábbiaknál.

"Hajóutakat kínálunk Törökországból Olaszországba fejenként 6000 dollárért" - reklámozza egy törökországi embercsempész.

Egy másik 4500 euróért szállítana hajón embereket a törökországi Mersinből ugyancsak Olaszországba.

A tengeri átkelés a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre eddig már 700 dollárért megvásárolható volt. Az Európába irányuló illegális bevándorlás így még inkább a tehetősek kiváltsága lesz, miközben az EU-török megállapodás legalább a szíriai menekülteknek biztonságos és legális utat biztosít az unióba - jegyezte meg a német portál cikkének szerzője.

Mióta a migránsok által használt balkáni útvonalat gyakorlatilag lezárták, a veszélyesebb útvonalak váltak újra vonzóbbakká a menekültek számára. Az embercsempészek rugalmasak, és az új helyzetekhez igazítják ajánlataikat - áll a cikkben.

A Spiegel szerint egy törökországi embercsempész, aki Abu Wailnak nevezi magát a közösségi hálózatokon, egy sor drága ajánlatot kínál:

"Szíriai és iraki testvéreim Törökországban! Hogyan lehet elkerülni a problémákat Görögországban és Macedóniában, illetve a tenger jelentette kockázatot? Van lehetőség arra, hogy az ember biztonságosan és kényelmesen utazzon kocsival Isztambulból a bulgáriai Szófiáig, anélkül, hogy egy tapodtat is gyalog kellene mennie!"

Felnőtteknek mindazonáltal ez fejenként 2500 euróba kerül. Tízévesnél fiatalabb gyermekek féláron utazhatnak, a négyévesnél fiatalabbak pedig ingyen

- derül ki az embercsempész hirdetéséből, amely szerint ezeket az utakat kifejezetten családoknak és csoportoknak hirdették meg.

A közösségi hálózatokon egy iraki férfi megkérdezte, hogy "ez az ár Szófiáig, vagy a teljes utat fedezi?" "Csak Szófiáig" - válaszolt az embercsempész, és alternatívákat is felajánlott: "Közel kétórás gyaloglással Isztambulból Szófiáig 1800 euró, vagy kevesebb mint kétórás gyaloglással és folyóátkelés nélkül 2000 euró Isztambulból Görögországba". Onnan Németországba is hirdetnek utakat, 2500-3000 euróért.

Abu Suar, egy libanoni embercsempész a közösségi hálózatokon egy nagyon kockázatos útirányt reklámoz: "A balkáni útvonal lezárását követően repülőutakat ajánlunk Libanonból, Szíriából és Jordániából Szudánba, majd onnan Líbián át Olaszországba".

Egy szíriai férfinak, aki az ár iránt érdeklődött, Suar azt válaszolta, hogy "2600 dollár fejenként". "Elrepülsz Szudánba. Ott valaki a reptéren érted megy és elvisz Líbiába" - magyarázta az embercsempész, és hozzáfűzte, hogy a kerülőútra azért van szükség, mert Szudán az egyike azon kevés államnak, ahová a szíriaiak még vízum nélkül utazhatnak.

A Líbiából Olaszországba tartó szakaszt központi földközi-tengeri útvonalnak nevezik. Veszélyesebbnek számít az égei-tengeri útvonalnál, mivel a tengeri út így százszorta hosszabb. Tavaly éppen ezért nem használta annyi migráns ezt az útvonalat, mint a török partok és a görög szigetek közötti rövidebbet.

Az új útvonalak tükröződnek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb kimutatásaiban is. Az EU-török egyezmény hatálybalépésétől, vagyis március 20-tól az IOM adatai szerint az Olaszországba érkező migránsok számában 700 százalékos, a Bulgáriába érkező bevándorlók tekintetében 378 százalékos, a Ciprusra érkezők csoportjában 270 százalékos növekedést regisztráltak. Ugyanakkor a Görögországba újonnan érkezők száma 24 százalékos növekedéssel majdhogynem változatlan maradt.