Merénylet a Mohamed-karikaturista ellen

Hírügynökségi jelentések szerint a lövöldözésben három rendőr megsebesült, egy férfi pedig életét vesztette.  Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is.

Az első értesülések szerint a lövéseket két férfi adta le, akik elmenekültek. A hatóságok közlése szerint mintegy nyolcvan töltényt lőttek ki

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

"Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság" volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. (Az Istenkáromlást sértő megaláztatásként megélő vallásos emberek közül nyilván ezúttal sem hívtak meg senkit.) A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz. Egyelőre csak az üres autójukat találták meg, amivel elmenekültek a helyszínről.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.

Nem mindig szabad a szólás

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót. A svéd sajtó annak idején a véleménynyilvánítási szabadság védelme nevében szolidaritásáról biztosította a rajzolót, és a karikatúrákat publikáló újság főszerkesztőjét is.

Svédországban amúgy annyira szólásszabadság van, hogy  nemcsak a konkrét erőszakra uszítás, hanem a "gyűlöletbeszéd minden formája" is tiltott. Hogy mi számít annak, azt nyilván a bíróság dönti el esetenként. 2006-ban egy melegeket a "társadalom testén keletkezett rákos daganatnak" nevező lelkészt első fokon 30 nap elzárásra ítéltek, és csak a legfelsőbb bíróság mentette fel végül.