Mészárosék cége tökéletes ajánlattal nyert el egy nettó 7 milliárdos állami megrendelést

Mészárosék cége tökéletes ajánlattal nyert el egy nettó 7 milliárdos állami megrendelést

Nettó 7 milliárd forintos állami megrendelést nyert Miskolcon Mészáros Lőrinc és gyerekeinek közös cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., és a napokban meg is kötötték a szerződést  – írja a megrendelő Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) honlapja alapján a 24.hu.

A Szeivolt István családi vállalkozásával, az Építő-és épületkarbantartó Zrt.-vel közösen elnyert feladat az egyetemvárosban lévő könyvtár átalakítása, bővítése, tudományos adatelemző módszertani központ és levéltári nyílt kutatási adatforrástár építése. Új szárnyat építenek levéltári raktárnak, illetve irodaépületet a Magyar Nemzeti Levéltár B.-A.-Z. Megyei Levéltára számára, majd a második ütemben felújítják, átalakítják a miskolci egyetemi könyvtár, levéltár, múzeum épületét – részletezik a vállalt megrendelést, melyet 

a két cég öt ajánlattevő közül vitt el nettó 7 milliárd, bruttó 8,9 milliárdos vállalási árral, de csak Mészárosék jutottak el az értékelésig.

Azonban a BMSK összegzése alapján ennél olcsóbb ajánlat is volt: a Strabag Építő Zrt. egy hajszállal kevesebbért, nettó 6,9 milliárd forintért vállalta volna a munkát. A dokumentum szerint azonban a Strabag korábban visszalépett, így az értékelési részszempontok szerinti értékelési szakaszban végül már nem vett részt. A másik három versenyző is kihullott: érvénytelen ajánlattétel, illetve egyszerűnek tűnő hiánypótlási kérés elmaradása miatt.

Az összegzésre hivatkozva a lap megjegyzi, hogy

versenytársaival szemben tökéletes ajánlatot tett a Fejér-B.Á.L.-Épkar páros, ugyanis mindenre megkapták a maximális értékelési pontszámot, tehát összesen 100 ezer pontot értek el.

Emellett az árajánlatot, a vállalt jótállási időt és a szerződés teljesítéséhez bemutatott személyi állományt is a maximálisra értékelték a BMSK-nál.

A 2015 júniusában alapított társaság 2019 végéig összesen mintegy 53 milliárd forint bevételt és 8 milliárd forint adózott nyereséget mutatott ki.

Korábban írtunk arról, hogy Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el azt a közel 4,5 milliárd forintos közbeszerzést is, melyet a fonyódligeti Erzsébet-tábor megvalósítására írt ki az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. De szintén ez a cég nyerte konzorciumban a Tatabányán épülő sportcsarnok földmunkáihoz kapcsolódó 2,8 milliárdos beruházást is.

A Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte a WHB-val konzorciumban a Piliscsabán épülő, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építéséhez kapcsolódó tendert is, amely csaknem 17,5 milliárd forintra rúg.

Nemrég pedig kiderült, hogy a járvány ellenére a NER-hez kötődő nagy építőcégeknél nem volt nagy leállás, zajlott tovább az élet: 800 millárd forintnyi fejlesztési pénzt osztottak szét egymás között. A kormány több támogatási programja révén pedig a legnagyobb nyertesnek a felcsúti milliárdos bizonyult.

Kész főnyeremény volt a NER-lovagoknak a járvány! 800 millárd fejlesztési pénzt osztottak szét egymás között

A HVG írta meg, hogy a jelenleg is zajló koronavírus-járvány alatt, a NER-hez kötődő nagy építőcégeknél nem volt leállás ment tovább az élet, mint a vírus előtt. Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Paár Attila társaságai a válság kezdete óta mintegy 800 milliárd forintnyi tenderen szerepeltek sikeresen.