Mészáros Lőrinc napi 20 órát dolgozott, de megtalálta a nagyság receptjét, és már rendben van

Tanuljon Ön is a Mestertől.

Az egész oldalas fotóval illusztrált beszélgetés nagyjából harmadában a felcsúti Akadémia remek eredményeiről, illetve a település és a régió előtt nagyszerű jövőről olvashatunk.

A Mészáros cégei által idén elnyert 225 milliárdnyi közbeszerzésre azonban valahogy nem jutott hely az ötoldalas interjúban.

Megtudhatjuk viszont, hogy Orbán Viktor "nagyon jó ember", aki a településen járva mindig alaposan bejárja az Akadémiát, minden hibát gondosan feljegyez, de "senkihez nem szól egy rossz szót sem." Kiderül az is, hogy sokat köszönhet Simicska Lajosnak is, aki első közbeszerzési szárnypróbálgatásai idején több projektbe is bevette alvállalkozóként, sőt,

még kölcsön is adott neki.

Ám, tévedés ne essék: Mészáros Lőrinc még véletlenül se a miniszterelnök, vagy a Közgép tulajdonosának köszönheti mesés vagyonát. Hanem szorgalmának és zseniális meglátásainak. A Nemzet Gázszerelője

"másfél-két évtizeden át napi 18-20 órát dolgozott",

és sok esztendős kutatás után megfejtette a nagyság titkát is:

"Pályám során úgy tapasztaltam, hogy egy vidéki vállalkozó az egymilliárdos árbevételt helyben (...) is el tudja érni, de hogy feljebb lépjen, hogy nagyvállalkozóvá váljon, ahhoz jelentősebb munkákat kell vállalni."

Az interjú szakmai csúcspontja kétségtelenül az, amikor Mészáros emlékeztet rá, hogy az ő cégei már 2010 előtt is jól működtek, majd a kérdezőből kiszakad a lelkiismeretes, igazságkereső újságíró felkiáltása:

"Erről bezzeg nem beszél a liberális média!"

Igen, jól érti. Ezt nem Mészáros Lőrinc mondja, hanem a Bencsik András-Bándy Péter kérdezőpáros.

Őszintén szólva nekem mát több alkalommal eszembe jutott, hogy Mészáros urat talán nem csak az állami megrendelésekből befolyó milliárdok gyűjtögetése hajtja előre. Ám én valami egészen más mögöttes motivációt sejtettem, mint ami ebből az őszinte, kitárulkozó beszélgetésből kiderül. Megtudhatjuk ugyanis, hogy, bár "nem hagyja hidegen" a pénz, igazi mozgatórugója

"a munkakedv".

A felcsúti polgármester közéleti karrierjéről kiderül, hogy az még a kilencvenes években kezdődött, a kisgazdák szimpatizánsaként. Ám később alapos megfontolás után úgy döntött, hogy a Fidesznél köt ki. Elhatározását alaposan meg is indokolja:

"elsősorban a törekvéseik miatt."

Természetesen szóba kerül az EchoTv megvásárlása is, amelynek kapcsán a kérdezők bájos keresetlenséggel maguk leplezik le az interjú joviális hangvételének egyik fontos okát, amikor rákérdeznek:

"Az is az ön döntése volt, hogy az év elején újraindulhat a régi Sajtóklub Bayer Zsolttal, Lovas Istvánnal és Bencsik Andrással?"

A beszélgetés olyan gyönyörű bukolikus idillbe torkollik, amit egyszerűen muszáj idézni:

"Hogy mi hajt igazán? Azt hiszem, a vágy, hogy rendben legyünk a magunk környezetében. És most rendben vagyunk".

Lelki szemeink előtt megjelenik az atyaian mosolygó tekintetes úr, amint beteszi maga mögött decensen visszafogott prolibarokk stílusú kúriájának kapuját. A háttérben kakas kukorékol, tárogató szól, és halkan csendül egyet a pénztárgép. Rendben vagyunk....