Meztelen testekre fest fénnyel az amerikai művész

Az emberi kreativitás nem ismer határokat.

„Mindig is lenyűgözött az ultraviola és az infravörös fény, az emberi test szépsége, az engem körülvevő világ, és a művészet, amelynek segítségével alkothatok és kifejezhetem a gondolataimat. Egy sötét stúdióban ülni és olyan anyagokkal festeni az emberi testre, amelyeket ezek a speciális fények tesznek láthatóvá, gyakorlatilag azt jelenti nekem: fénnyel festek. Valahol ez spirituális, szürreális élmény” – mondta a képeiről John Poppleton. Az eredmény valóban lenyűgöző és a művész fantáziája is elismerésre méltó: festett várandós anyára őszi kertet, anya és lánya hátára északi fényeket, férfiarcra hegyi tavat naplementében, vagy villámlást egy női testre.
 
 
 
John Poppleton valódi filozófiát kerít művészete köré. Az Alfahírnek elmondta: a hagyományos festészetben a festményre fényforrást kell irányítani, amelyet az alkotás visszatükröz. „Az ún. black light-technikával, amelyhez UV- vagy infravörös fény szükségeltetik, valamint UV-reagens festékanyag, a festmény valójában maga a fényforrás lesz. Például ha ezzel a technikával festek naplementét, a néző valóban a naplemente szemtanúja lesz. Amikor pedig emberi testre festek, olyan, mintha a fény magából az emberből törne a felszínre.”
 
 
Persze arra is kíváncsiak voltunk, vajon mennyi ideig tarthat egy-egy ilyen alkotást létrehozni. John Poppleton elárulta: tizenöt perctől három és fél óráig terjed az idő, amelyet munkái igényelhetnek. „A festmény komplexitásán és részletgazdagságán múlik. Átlagosan két óráig tart egy festmény elkészítése.”
 
 
A képeket elnézve az is felmerült, miért pont a természet és a világűr szolgáltatják a művész fő témáit. „Vizuális típusként mindig is lenyűgözött az engem körülvevő világ szépsége. Gyerekkoromban mindig odáig voltam a nyári viharokért és meteorzáporokért. Amikor a ’80-as években fotósként kezdtem dolgozni és Kaliforniában éltem, a kedvenc képeimet pálmafák sziluettjeiről készítettem. Amikor a Hubble űrteleszkóp által készített képek elérhetővé váltak, teljesen el voltam ájulva. Természetjáróként olyan dolgokat láttam élőben, amelyeket mások csak a fotóimon. Akkoriban tanultam festeni és arra gondoltam: miért ne választhatnám a világűrt témámul? Mindig is arra törekedtem, hogy olyat hozzak létre, amit mások nem. És nem túl sokan festenek emberi testekre világűr-témájú képeket, főleg nem UV-reagens festékekkel…” 
 
Így készül a csoda:

 

John Poppleton Facebook-oldala itt érhető el.