Miért kell kivégezni a magyar húsipari üzemeket?

Az oligarchák ténykedése, azok állami támogatása törvényszerűen kivégzi a tradicionális magyar üzemeket.

Amikor a legutóbb foglalkoztunk a törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft. esetével, akkor arra próbáltuk felhívni a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány ígéretével szemben, nem védi meg a magyarok munkahelyét. Most azonban egy másik szempontból vizsgáljuk meg az eseményeket, és Magyar Zoltánnal, a Jobbik agrárpolitikusával beszélgettünk.

Nincsenek véletlenek

Teljesen egyértelmű, hogy külső pénzügyi érdekek befolyásolták ezeknek a húsipari cégeknek a bedőlését, mind a győri Kapuvár Hús Zrt., mind pedig a már említett Surjány-Hús esetében – szögezte le a nemzeti párt szakpolitikusa az Alfahírnek. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy Zalaegerszegen, Gyulán és Pápán is hasonló módon jártak el.
 
Magyar Zoltántól megtudtuk, hogy ezekben a csődökben elsősorban az a közös, hogy minden esetben váratlanul következtek be, a cégek önhibáján kívül.
 
Ilyen Kapuvár esete, ahol bírósági ítélet mondta ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen jogtalanul és feleslegesen zárolta a gyár számláit, amivel egyébként a vállalat vesztét okozta. Kizártnak tartom, hogy a NAV-nál bárki ilyen fontos döntést meg merjen hozni központi utasítás nélkül – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
 
Magyar szerint érdemes lenne kivizsgálni ennek a döntésnek a hátterét, ám nem tartja valószínűnek, hogy elfogulatlan, tisztességes vizsgálat zajlana le az ügyben, hiszen ahogy aláhúzta, azok az érdekcsoportok, akik hasznot húztak a győri üzem kiütéséből, nyugodtan nevezhetők kormány közelinek.
 
Mert minden váratlan csőddel egyesek újabb piaci részesedéssel gyarapodnak, ezért fontos, hogy ne egy üzem esetét vizsgáljuk, hanem a folyamat egészét értékeljük, hogy az elmúlt 10 esztendőben kik tettek szert milliárdos vagyonra a magyar agrárium szereplői közül – hangsúlyozta.
 
A tudatosság egyébként abból is világosan kiderül, hogy a tönkrement üzemek technológiájára, fejlesztéseire, modern gépsorai is nagyjából ugyanaz a kör licitál. Mert olykor nem pusztán a piac kisöprése a cél, hanem a tárgyi eszközök is fontosak.
 
Kapuvár esetében is hasonló mederben zajlottak az események – erősítette meg lapunk értesüléseit a képviselő. Csak egy szűk kör jutott információhoz az árverésről, így végül rendkívül nyomott áron jutottak hozzá a vevők ahhoz a technológiához, amelyet érdemesnek, értékesnek tartottak.
 
Hogy kik ezek a hullarablók? Nos, az agráriumban az a híresztelés járja, hogy a Pick mögött álló érdekeltségek szinte minden végelszámolásnál jókor vannak a jó helyen...

Eltűnnek az értékeink

Magyar Zoltán ugyanakkor szégyenletesnek nevezte azt is, hogy tradicionális, olykor több mint 100 éves üzemek kénytelenek bezárni, amelyek helyben óriási jelentőséggel bírtak, mert ez az egyik legsúlyosabb következménye a jellegzetes, helyi termékek, márkák eltűnésének.
 
Ugyanis ezzel párhuzamosan a kis, családi állattartó gazdálkodások (sertés, csirke, marha) lehetőségei is erősen beszűkülnek, hiszen a multinacionális vállalatoknál nem az az elsődleges szempont, hogy a helyi gazdákkal kössenek hosszú távú partneri viszonyt, hanem hogy költségeik minimalizálása végett, még ha silány is a minőség, de holland vagy német sertéseket dolgozzanak fel.
 
Igaz, a multinacionális beruházások szemlélete természetükből fakadóan áll szemben a kis és közepes vállalkozók érdekeivel – figyelmeztetett a politikus. A mezőgazdaságot tekintve: e gigaüzemeknek az a legfontosabb szempontjuk, hogy komplett országokat, akár kontinenseket lássanak el termékkel, míg a lokalitás számukra lényegtelen, értelmezhetetlen.
 
Amíg egy kisebb üzem számára fontos volt a márka, éppen ezért a minőség is, addig az ipari mértékű termelésnél ez már kevésbé hangsúlyos.
 
Ez pedig már nemzetgazdasági szempontból is mérhető, érzékelhető károkozás. Márpedig a hazai agráriumban most egy jól érzékelhető centralizáció zajlik, az állam asszisztálása mellett – utalt Magyar Zoltán arra, hogy amíg például az 500 alkalmazottat foglalkoztató Surjány-Hús egy fillér támogatást sem kapott, addig Csányi Sándor mohácsi vágóhídja kiemelt fontosságú partnere lett a kormánynak.
 
Azzal is szokás érvelni a nagy beruházók mellett, hogy azok méretükből fakadóan versenyképesebbek, olcsóbban tudnak terméket előállítani. Ezek az emberek csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a megtermelt profit csak a tulajdonosi kör gazdagodását szolgálja, a bevétel nem marad a helyieknél – állapította meg Magyar Zoltán. Aki elmondta: a Jobbik szemlélete ettől gyökeresen eltér, a párt a megtermelt profitot helyben, a lehető legszélesebb közegben osztaná vissza.
 
Mielőtt bárki is demagógiával vádolhatná meg, emlékeztetett, hogy Nyugat-Európában is azok a modellek működnek jól, ahol nem a pillanatnyi, napi árakon alkudozik a sertéstartó és a feldolgozó, hanem akár egy évre előre megegyeznek, és nem kölcsönösen egymás kiszorításán ügyködnek, hanem egy hosszú távú együttműködésben gondolkoznak.

Sírva menekülnének az oligarchák

Szóba került Lázár János oligarcha-ellenes kirohanása is.
 
Magyar Zoltán egy fideszes kommunikációs csapdára hívta fel a figyelmet, ami ugyan rendkívül álszent, de jól eladható.
 
A kormány ugyanis a családi gazdálkodók mellett tette le a voksát, legalábbis a szavak szintjén, és üldözendőnek nevezte ki a vállalkozásokat. Csakhogy – mutatott rá – a Fidesz számára az 1800 hektáron gazdálkodók is családi vállalkozóknak tekintendők, miközben nyilvánvalóan kevesebb munkahelyet teremtenek, mint akár egy-egy kft.
 
Egyszer és mindenkorra le kell számolni ezekkel a régi beidegződésekkel – szögezte le a nemzeti ellenzék képviselője. A legfontosabb szempontnak a közjó fogalmát kell tartanunk; azaz, hogy adott gazdálkodás hektáronként hány új munkahelyet képes teremteni, és ennek függvényében kellene a földbérleti pályázatokat is megfogalmazni, kiírni.
 
Ha a Jobbik ez irányú elképzelése megvalósulna – hangsúlyozta Magyar Zoltán –, az oligarchák sírva menekülnének az agráriumból. Számukra ez nem lenne üzlet, ők valójában a szó klasszikus értelmében véve, nem mezőgazdasági munkát végeznek, hanem egyszerűen csak ipari nyersanyagot termelnek.

Harmincból semmi

Rákérdeztünk az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságában lezajlott költésvetési vitára is. Az agrárpolitikus elmondta: több mint harminc szakmai javaslatot nyújtott be, de csakúgy, mint a többi ellenzéki képviselő indítványait, ezeket is egytől-egyig elutasította a fideszes többség.
 
Azt, hogy a kormánypárt semmibe veszi az ellenzéket, már megszoktam, azonban az általam benyújtott módosítóknak a nagy része szakmai szervezetektől érkezett, az ő véleményüket tükrözi, így a hatalom a magyar agrárium szempontjait söpörte le az asztalról.
 
Nyilván, jól megfontolt érdekből – tehetjük hozzá.