Miért pusztítjuk el a parlagi sasokat?

Mint az Alfahír-hez eljuttatott közleményből kiderül: a természetvédők tavasszal, a fészekrakási időszakban folyamatosan a terepen vannak, Bács-Kiskun, Fejér, Békés, Pest és Csongrád megye részeire kiterjesztve a felderítő munkát. Kiemelt fontossággal kezelve azokat a "forrópontokat", ahol az az elmúlt évtizedben kiemelkedően aktívak voltak a madármérgezők.

Mint fogalmaztak, ez a munka akkor lenne örömteli, ha munkatársaink nem találnának semmit. A helyzet sajnos nem ez, mivel az elmúlt két hétben terepen töltött hét nap alatt, az öt megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal) és két parlagi sas (egyikük öreg), több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló, valamint nem védett szajkó, borz és róka mérgezett vagy mérgezésgyanús teteme, illetve mérgezett csalik sokasága került elő.

Az esetekkel nem elsősorban a közvetlenül okozott természetvédelmi károkozás a legfőbb probléma (ami a fokozottan védett sasok esetében 6 millió forint), hanem mivel javában tart a sasok költési időszaka, a madarak elhullásával akár fészekaljak, két-három potenciálisan reptethető fióka sorsa is megkérdőjeleződik, tehát a közvetett károkozás jóval nagyobb.

Kiemelték, hogy a munkájuk nem merül ki a terepen végzett kereső munkában, hiszen a méreg- és tetemkereső kutyás járőrnek készen kell állnia egy rendőrségi házkutatás támogatására is.

Sajnálatos módon, hazánk élenjáró a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve.

Tíz éve tartó pusztítás

Március 19-én volt 10 esztendeje, hogy először kapott bejelentést mérgezésben elhullott parlagi sasról a Madártani Egyesület. Jászárokszállás határában megtalált két sas óta tartó évtizedes ámokfutásnak már 76 parlagi sas, 101 rétisas és több mint 600 további védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan áldozatul. Emberi haláleset eddig még nem következett be, de az esélye fennáll.

Reménytelenül

Mint ahogy arról beszámoltunk, februárban mérgezés végzett Reménnyel is, azzal a parlagi sassal, akinek fejlődését kikelése óta figyelték, műholdas nyomkövetővel látták el, azonban ez a védett madár is fogyasztott a kihelyezett, mérgezett rókatetemből (csak úgy, mint társa, akit nem messze az elpusztult állat mellett találtak meg a szakemberek).

Azóta megérkezett a laboratóriumi vizsgálat eredménye, amelyből kiderült: Reménynek az azonnali megtalálás esetén sem lett volna esélye a túlélésre. Testéből - a megegengedettnél - több mint tízszeres koncentrációban mutatták ki a rendkívül mérgező hatóanyagot. A madarak pusztulását okozó rókatetemből pedig minden idők eddigi legmagasabb koncentrációját mutatták ki, így a mérgezéshez felhasznált szermennyiség akár 250 parlagi sas vagy öt ember halálos mérgezéséhez is elegendő lett volna.

Egyébként ezeknek a növényvédelmi szereknek önmagában a birtoklása már bűncselekménynek számít, nem is beszélve a felhasználásukról.

forrás: parlagisas.hu

Szándékos ragadozómadár-mérgezések következtében megkerült sasok száma
Magyarországon az MME nyilvántartásának 2015.03.19-i állapota szerint
(Forrás: HELICON LIFE+)

Segíthet Ön is

Ha Önnek is tudomására jut mérgezési eset, forduljon a szakemberekhez: ha IDE kattint, akkor levelet küldhet a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program járőreinek, de az MME telefonon is várja a bejelentéseket (0620-251-4404).