Miért támadják a házasság intézményét?

Vasárnap véget ért a Házasság Hete. A liberális bírálatokról és a társadalmi üzenetről kérdeztük dr. Herjeczki Kornél programigazgatót.

Erről, és az elért sikerekről kérdeztük dr. Herjeczki Kornélt, programigazgatót, a mozgalom koordinátorát.
 
A következő hitvallás verte ki az úgynevezett jogvédők tiltakozását:
A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.
 
De tényleg kirekesztő-e a Házasság Hete? Egyáltalán, hogyan lehet diszkriminatívnak tartani egy olyan intézményt, ami a családok szövetét tartja össze? Politikai haszonszerzés céljából képes lenne egy párt (idén a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció vitte a prímet) olyan társadalmi értékrendet kiüresíteni, ami végső soron a nemzet legfontosabb alkotóeleme?
 
Herjeczki Kornél erről úgy vélekedett, hogy mivel ez egy szabad ország, mindenki szabadon élhet a véleménynyilvánítással, de azt azért hozzátette, a hazai ellenzőknek nyilván nehéz lehet azzal szembenézniük, hogy ezek a rendezvények sikeresek és népszerűek.
 
A Házasság Hete egy alulról építkező sorozat, a résztvevők, rendezők különböző helyszíneken tartanak a házaspároknak tanácsadói beszélgetéseket vagy épp játékos, szórakoztató programokat. Mint Herjeczkitől megtudtuk, ehhez semmiféle állami forrásra nem volt szükség, az aktivisták mindannyian önkéntes alapon végezték feladatukat, méghozzá igen sikeresen.
 
De hogyan mérhető le a siker egy ilyen típusú kezdeményezésnél? Elvégre itt nem a pénzügyi bevétel számít.
 
Az eredményesség elsődleges szempontja a társadalmi hatás, minél több helyen szerveznek különböző összejöveteleket a házasságkötés népszerűsítése céljából, annál hangsúlyosabban lehet példát mutatni az embereknek. A jó példa ragadós - mesélte a programigazgató -, az egyik előadás után egy polgármester jött oda hozzám, és elmondta, hogy annyira megtetszettek neki a látottak, hogy jövőre az a ő településén is szerveznek a Házasság Hete kereteiben alkalmakat.
 
A házasság fontosságának kiemelése egy olyan irányvonalat mutathat a társadalom számára, amelyik képes végül egy közös célt kijelölni, amely mentén összefoghatnak olyan emberek is, akik másban egyébként nem értenek egyet.
 
De persze nem a mennyiségi mutatókon van a lényeg – jelentette ki a Herjeczki. A sikerességet más, emberközelibb célkitűzések alapján is megállapíthatjuk – tette hozzá.
 
Eredményt értünk el, ha egy olyan gyermekes pár, akik már a váláson gondolkoztak, a mi segítségnyújtásunknak köszönhetően egyben maradtak. Eredmény az is, ha a jól működő házasságban élők figyelmét is fel tudjuk hívni arra, hogy folyamatosan ápolni kell a kapcsolatukat, abba energiát kell befektetni. Persze a legörömtelibb, amikor biztatásunkra a fiatalok arra az elhatározásra jutnak, hogy belevágnak a házasélet kihívásaiba – mondta el Herjeczki.
 
Emlékeztetett, statisztikai adatok alapján megállapítható, a fiatalok többsége vágyik a biztos, tartós kapcsolatra – ennek megélésében nyújt segítséget a Házasság Hete: gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.
 
Tanulságképpen mivel is szolgálhatnánk? Azzal mindenféleképp, hogy kirekesztő gondolat nem merült fel rövid interjúnkban.
 
Ugyanakkor mégis a pozitív üzenet hordozása, egy jó példa bemutatása az, ami leginkább elválasztja ezt a kezdeményezést a liberális huhogóktól; amíg az egyik oldal képes hagyományokon alapuló, valódi értéket felmutatni, az ellenzők csupán gúnyolódni képesek. Érték-semlegesen, értékmentesen.