Miért volt útban a Népszabadság?

Vajon az olvasóit és befolyását folyamatosan elvesztő lap volt a valódi cél a kilövéssel?

A '90-es években és a kétezres évek elején még komoly közéleti befolyással bíró lap fénye az utóbbi pár évben nagyon sokat kopott, példányszáma óriásit zuhant, befolyása - ahogyan az MSZP kivonulása a tulajdonosi struktúrából is jelzi - folyamatosan csökkent.
 
Ennek ellenére a lap a mai napig a baloldali sajtó vezérhajója, ráadásul számos, a kormányzat számára kínos ügyet is nyilvánosságra hoztak. Ilyen volt többet között Matolcsy György válása és munkatársának karrierje, vagy épp a héten Rogán Antal helikopteres ügye is. Utóbbi kapcsán portálunk folytatta a nyomozást, s derítettük ki, hogy Rogán Antalék balatoni nyaralójukból is helikopterrel mentek el egy lagziba.

Rogánéknál ez a szokás: nyáron is helikopterrel siettek egy lagziba

Napok óta hangos a sajtó Rogán Antal helikopter-ügyétől. A miniszter hétvégén feleségével, Rogán Gaál Cecíliával együtt helikopterrel tért haza egy nyírtasi lagziból, amiről a sajtó hírt adott, Rogán pedig kínos magyarázkodásba kezdett. - Először letagadta a helikopterezést, és perrel fenyegetőzött, ám miután a Népszabadság b

Ezek az ügyek azonban még kevesek lennének a hirtelen bedöntéshez, különösen úgy, ha figyelembe vesszük azt is, hogy számos ügyben valamelyik kormánypárti klikk szivárogtat ki információt az újságnak.
 
Valójában a lap kinyírása már jóval korábban elkezdődött, és nem feltétlenül a Népszabadság volt az elsődleges célpont.

13+1

A lapot kiadó Mediaworkshöz ugyanis további, mintegy tucatnyi megyei lap is tartozik, már pedig a vidéki nyomtatott lapok még mindig nagyon sok ember - különösen az idősek - számára elsődleges hírforrásnak számítanak. Mondanunk sem kell, hogy miért is fontos a fiatal demokratáknak ez az utóbbi szempont (és akkor még a Mediaworks kezelésében lévő pletykalapokról és a megyei online sajtóról nem is beszéltünk). Magyarul, a kormányzati médiagépezet tetején csücsülő Habonyék úgy találták, a vidéki sajtójuk még mindig nem elég hatékony, amin sürgősen javítani kell, ezért a lassan mindent elárasztó kormányzati médiaportfólió tovább bővülhet.

Felépült a Fidesz hazugságbirodalma! Így hülyítik közpénzből az embereket!

Az évente közel 80 milliárdból működő közmédia nem volt elég: a Fidesz Habony Árpád és Andy Vajna segítségével tovább építette médiabirodalmát, melynek segítségével emberek millióival próbálnak elhitetni teljes képtelenségeket is. Cikkünkből megtudhatja, hogy próbál manipulálni a kormánypárt a következő években.

A lap eladásáról már hónapok óta pletykáltak, szóba hozták már Mészáros Lőrinccel, sőt, egy indexes forrás már arról is beszámolt, hogy Kubatov Gábor már augusztusban jelezte informálisan, hogy "a Népszabadság a miénk".
 
Az Index szerint végül vagy azért kellett kivégezni a lapot, mert a lap volt a Mediaworks eladásának utolsó akadálya, vagy a háttérben már megtörtént a tulajdonosváltás, és az új tulaji kör első lépése volt az újság és persze a portál leállítása.
 
Mint ismert, a lapot 2013-ban adta el a Ringier az osztrák pénzembernek, Heinrich Pecina-nak, ugyanakkor a lap 25 százaléka továbbra is az MSZP tulajdonában volt. Persze 2010 után tudni lehetett, hogy az egyre komolyabb pénzügyi gondokkal küszködő párt nem lesz képes finanszírozni az újságot,  a kormányzati pénzek és hirdetések is elapadtak, végül 2015-ben el is adták a részesedésüket.

Most akkor veszteséges, vagy nyereséges a bolt?

A Fidesz és a kormány közleményben (lényegében ugyanazt adták ki) mosta kezét, majd a Mediaworks közleménye alapján arra hivatkoztak, hogy a lap amúgy is 5 milliárd forint veszteséget termelt 2007 óta. Ez igaz is lehet, csakhogy a pénzügyi beszámolók szerint 2015-ben már 134 millió nyereséget könyveltek el, a kiadóhoz tartozó portfólió pedig 456 milliót, vagyis finoman szólva sem állja meg a helyét a piaci helyzettel összefüggő magyarázkodás, sokkal inkább valószínű, hogy most végre rászánták magukat a liberális-baloldali sajtó bedarálására, s tették ezt rendkívül drasztikusan, mondhatni brutálisan.
 
Jól jelzi az önkontroll egyre kisebb súlyát Fidesz kommunikációjában Németh Szilárd, a párt alelnöke nyilatkozata, aki szombati sajtótájékoztatóján (amit azért tartott, mert állítólag Pesterzsébeten elhallgatják, cenzúrázzák a kormányt) csak annyit mondott sajátos újmagyar nyelvezettel:
"Épp itt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul."
A liberális-baloldali sajtó háttérbe szorítása évek óta tart, elég csak, ha az Origó, vagy épp a Vs.hu történetére gondolunk, így a Népszabadság körüli harc nem az első, és várhatóan nem is az utolsó csata ebben a háborúban.