A magyar sajtó írt a legtöbbet a migrációról

A magyar sajtó írt a legtöbbet a migrációról

Az European Journalism Observatory (EJO) és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média címmel közölt tanulmányt, amiben 16 európai országban és az Egyesült Államokban vizsgáltak 2417 olyan cikket, amit 2015 augusztusa és 2018 márciusa között publikáltak. Az időintervallumból kiválasztottak hat hetet, az ekkor megjelent anyagokat részletesen is elemezték, országonként két médiumra szűkítve a vizsgálatot.

Magyarországon az Indexre és a Magyar Hírlap online felületére esett a választásuk, azt nem tudjuk, hogy miért pont mellettük döntöttek. A kutatásban részt vett országok közül Magyarországon született a legtöbb cikk a migrációról, az Indexen 1200, a Magyar Hírlapon 301.

A migráció főszereplői az anyagokban nem a menekültek voltak, hanem inkább a kormányok és politikusok.

A bevándorlók a tudósítások 26,6 százalékában voltak középpontban, 45 százalékban a témával kapcsolatos politikai vitákról írtak. A statisztikai adatok és a személyes történetek is csak 4-4 százalékot kaptak.

migráció

Mi az, hogy objektív sajtó?

A tanulmány vizsgálta a nem-menekült nyilatkozók véleményeit, ebből azt a következtetést vonták le, hogy a baloldali- és liberális értékrendhez sorolt médiumok inkább pozitív hangnemben írtak a migrációról. Az összehasonlításban a Magyar Hírlap nemzetközi „sikert” ért el a legtöbb közölt negatív élű cikkel.

A leginkább pozitív hangnemet a témában a görög EFSYN Online és a portguál publico.pt ütötte meg, de azoknak,

akiket tényleg foglalkoztat a valódi médiafüggetlenség és a szakmai alapok védelme: a legsemlegesebbnek az olasz La Stampa bizonyult, ami azért is fontos példa, mert Olaszországban komoly politikai vita zajlik az országba érkező menekültek miatt a kérdésről.

A teljes tanulmány itt olvasható.

(Media1)