Meghalt Mihail Gorbacsov, a világ vezetői is részvétüket nyilvánították

Meghalt Mihail Gorbacsov, a világ vezetői is részvétüket nyilvánították

A Szovjetunió utolsó vezetője életének 92. évében hunyt el.

Életének 92. évében meghalt Mihail Gorbacsov. Halála után számos nemzetközi vezető fejezte ki kedd éjjel és szerda hajnalban részvétét és emlékezett meg a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről.

A hosszan tartó betegség után elhunyt Gorbacsov a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben járult hozzá, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt 1985 és 1991 között. Halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték. A volt államfőt a sajtóértesülések szerint várhatóan a felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsje-temetőben, a család döntésének függvényében.

Gorbacsovnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesülésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió széthullásában is. Az ő nevéhez fűződik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. 1990-ben a reformer politikus Nobel-békedíjat kapott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly májusban, Gorbacsovhoz a 90. születésnapján intézett üzenetében lakonikusan azt üzente a politikusnak, hogy "joggal tekintik azon ragyogó és rendhagyó személyiségek, a korunk kiemelkedő államférfijai alkotta csillagkép részének, akik jelentős hatást gyakoroltak a hazai és a világtörténelem menetére". Emellett méltatta a társadalmi és felvilágosító, valamint a nemzetközi humanitárius projektekben vállalt tevékenységét.

Putyin az MTI szerint legmélyebb részvétéről biztosította az elhunyt családját. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy az elnök szerdán részvéttáviratot küld Gorbacsov hozzátartozóinak.

"A könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett"

- méltatta az elhunytat Joe Biden amerikai elnök. "Úgy hitte, hogy a glasznoszty és a peresztrojka - a nyilvánosság és az átépítés - nemcsak jelszavak, hanem az előrevezető utat jelentik a Szovjetunióban élők számára az elszigeteltség és a nélkülözés hosszú évei után" - tette hozzá Biden.

Az amerikai elnök kivételes vezetőnek nevezte Gorbacsovot, aki képes volt elképzelni egy másfajta jövőt, és egész karrierjét feltette az elérésére. Azt is megjegyezte: "Az eredmény egy biztonságosabb világ volt, és nagyobb szabadság emberek milliói számára."

Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök rámutatott, hogy "Putyin ukrajnai agressziójának idején" Gorbacsovnak a "szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű".

Emmanuel Marcon francia elnök "a béke embereként" jellemezte az elhunyt politikust, "akinek döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt". Hangsúlyozta: "Az Európa békéje iránti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket."

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan vezetőként írta le Gorbacsovot, akiben megbíztak, és akit tiszteltek. Emlékeztetett, hogy a politikus kulcsszerepet játszott a hidegháború lezárásában és a vasfüggöny felszámolásában. Hozzáfűzte: "Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Örökségét nem fogjuk elfelejteni."

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Gorbacsov "megváltoztatta a történelem irányát", és "mindenkinél többet tett a hidegháború békés lezárásáért", miközben "a tárgyalás, a reform, a transzparencia és a lefegyverzés útját követte".

Kisida Fumio japán miniszterelnök aláhúzta: Gorbacsovnak "fontos szerepe volt Európa második világháború utáni megosztottságának, valamint Kelet és Nyugat szembenállásának felszámolásában".

Anthony Albanese ausztrál kormányfő szerint Gorbacsov "a melegség, a remény, az elszántság és a roppant bátorság embere volt, aki egy mélyen megosztott világban az együttműködés és az egység eszméjét képviselte" - fogalmazott, hozzátéve: "Halálával a 20. század egyik valódi óriását veszítettük el."

Jichák Hercog izraeli elnök a 20. század egyik legrendkívülibb alakjaként emlékezett meg az elhunyt politikusról. Úgy vélte, "bátor és látnoki vezető volt, aki korábban elképzelhetetlen módokon alakította világunkat".