Miközben háttérbe szorult az irodalom, a Jobbik IT a nemzet könyvét keresi

Miért van szükség a XXI. században könyvekre?

Miért szükséges a XXI. században egy ilyen jellegű pályázat? Mi a célja?

Napjainkban talán minden korábbinál nagyobb szükség van egy ilyen akcióra. Manapság a technikai fejlődéssel, a digitális világ berobbanásával ugyanis sajnos háttérbe szorulnak a könyvek, az olvasás. Míg régen az olvasás teljesen bevett kikapcsolódási forma volt, a mai fiatalok inkább már csak a sorozatokban vagy az internet adta más lehetőségekben lelik az örömüket. Ezek természetesen nem elvetendők, hiszen ilyen módon is el lehet hasznosan tölteni az időt – más kérdés, hogy sajnos sokan nem így tesznek -, de mindettől függetlenül úgy gondolom, hogy az olvasás tud olyan minőségi, értékes kikapcsolódást nyújtani, amire érdemes felhívni a figyelmet. Fontos ezért olyan kezdeményezésekkel élni, amelyek ezt népszerűsítik. Ezt a célt szolgálja A nemzet könyve elnevezésű kezdeményezésünk, amely nem titkoltan a 2005-ös Nagy Könyv programból merít ötleteket. Igaz, azt az akciót 900 millió forintból bonyolították le, mi pedig ehhez képest nevetségesnek számító összegekből gazdálkodunk, de pont az internet adta lehetőségeket kihasználva, illetve célzottan a középiskolákat megkeresve, bízunk benne, hogy nagyon sok emberhez el fog jutni a programunk híre és részt is fognak venni benne.

Kik alkotják a célközönséget? A jobbikos fiatalok, a magyar fiatalok vagy úgy általában a magyarok?

Nem szeretnénk beszűkíteni a célközönséget, minden magyar embert szeretnénk elérni és megszólítani az akcióval, hiszen csak így biztosítható az, hogy a végső győztes, a legnépszerűbb könyv valóban az egész nemzet könyve legyen. Kiemelten kezeljük ugyanakkor az ifjúságot, a mi generációnkat, hiszen a legtöbb esetben fiatal korban dől el az, hogy ki mennyire lesz szerelmese a könyveknek, és ez kísér minket végig az egész életünkön keresztül. Ezért is küldtük ki a kezdeményezésünket az ország több mint 1000 középiskolájának, bízván abban, hogy a tanárok is látják, hogy bár politikai párt ifjúsági szervezete vagyunk, ez mégsem egy pártpolitikai kezdeményezés, hanem sokkal inkább egy kulturális misszió. Lehet ez naiv feltételezés részünkről, de azért biztató, hogy több iskolából is kaptunk pozitív és elismerő válaszokat.

Mekkora érdeklődést tapasztaltak eddig a pályázat iránt, mivel motiválják a nevezést?

Sok száz könyvre érkezett már javaslat, pontosabban sok száz könyvet neveztek már be, és az első 50-be bejutó könyvek már most nagyon komoly támogatottságról tettek tanúbizonyságot. Érzékelhető tehát, hogy sok ezer emberhez sikerült eljutni, és az is látható a nevezésekből, hogy messze nem csak a nemzeti oldal bázisát sikerült elérni, legalábbis kétlem, hogy innen érkezett volna például Horn Gyula Cölöpök című könyvére nevezés. Mondjuk csak egy darab, tehát igencsak messze volt a továbbjutás lehetőségétől, de ez is mutatja, hogy sokan hallottak már eddig is az akcióról. Ugyanakkor biztos vagyok abban is, hogy a következő két forduló kapcsán még többen fognak hallani róla. Ugyanis még csak néhány hete indult el az egész akció, még közel 3 hónap hátra van mindaddig, amíg közösen megtaláljuk a legnépszerűbb magyar könyveket. Ez idő alatt folyamatosan népszerűsíteni fogjuk a programot, hiszen bármikor bele lehet kapcsolódni, bármikor le lehet adni a szavazatokat. A népszerűsítésben egyébként neves személyek is segítségünkre vannak, mint Vona Gábor, Dúró Dóra politikusok, de például Gregor Bernadett színművésznő, Raffay Ernő történész, Fonyódi Tibor író, Steinmetz Ádám vízilabdázó, vagy éppen Dózsa László színművész. Emellett nyereményjátékot is hirdettünk egyfajta plusz motivációként: a könyvet nevezők, ill. a könyvekre szavazók között stílusosan könyveket és könyvutalványt sorsolunk ki.

Mi történik abban az esetben, ha a nemzet könyvének a dobogósa egy olyan könyv lesz, melynek a filozófiája vagy az üzenete nem felel meg a Jobbik IT eszmeiségének vagy esetleg kérdéses a mű irodalmi értéke?

Nem félek ettől az eshetőségtől, egyrészt, mert bízok az emberek bölcsességében, másrészt pedig ha megnézzük a Nagy Könyv program mondjuk első 5 helyezettjét, akkor láthatjuk, hogy ott is valóban értékes könyvek szerepelnek. Valahol egyébként itt is számítok arra, hogy a népszerű kötelező olvasmányok, mint az Egri Csillagok vagy a Pál utcai fiúk kiemelkedően fognak szerepelni, mégiscsak ezeket olvasták a legtöbben. De annak is nagyon örülnék, ha Wass Albert egyre növekvő elismertsége, amely a Nagy Könyv akció óta eltelt egy évtizedben tapasztalható, itt is megmutatkozna. 

Tud mondani három könyvet, amit kifejezetten ajánl a nemzet könyvének?

Arra nem vállalkoznék, hogy kifejezetten a nemzet könyvének ajánljak egy számomra kedves olvasmányt, mert nem biztos, hogy az én ízlésem ilyen téren mindenki tetszését elnyerné. Ugyanis számomra igazán azok a könyvek jelentenek sokat, amelyekben komoly erkölcsi dilemmák elé kerülnek a szereplők, ahol az olvasó is elgondolkodik, hogy vajon mit tenne az adott szituációban, képes lenne-e meghozni azt a döntést, amit egyébként jónak tart. Ez a szinte feloldhatatlan erkölcsi dilemma számomra leginkább Sánta Ferenc Ötödik pecsét című könyvében mutatkozott meg, ezért is neveztem én ezt a könyvet a versenyre. Ami régi vesszőparipa számomra, hogy a méltatlanul elfeledett írók közül minél több újra elnyerje méltó elismertségét. Ilyen szempontok alapján neveztem még egy Somogyvári Gyula és egy Herczeg Ferenc könyvet. Ha nem is a nemzet könyvei lesznek ezek, de nagyon örülnék, ha újabb és újabb emberek fedeznék fel ezen írok és ezen könyvek értékeit, szépségeit.

Mennyire fontos, hogy egy párt ifjúsági szervezete kulturális missziót folytasson a politikai tevékenységi körön túl? Mit tapasztalnak ez ügyben a rivális szervezetek részéről?

A rivális szervezetekkel sosem szerettem foglalkozni, mi teljesen más utat járunk, mint ők, mind a tevékenységi körünk sokszínűségét illetően, mind az akciónk, rendezvényeink gyakoriságát nézve, mind azok fiatalok számát tekintve, akikhez szólni tudunk. Hiszen például csak a Facebookot nézve nyolcszor annyi követőnk van, mint a kormánypárti ifjúsági szervezetnek. A kulturális missziók mindig is szerves részét képezték a Jobbik Ifjúsági Tagozatának, rengeteg pályázattal, versenyekkel, vagy épp csak a Facebookon való értékátadással, közvetítéssel. Értékrendünkből adódóan fontos számunkra ez a misszió, hagyományaink, kulturális értékeink megismertetése, átmentése érdekében. Bízunk benne, hogy ez az akciónk is elősegíti ezt, nemcsak az olvasás népszerűsítésével, hanem az arra érdemes könyvek minél szélesebb körben való megismertetésével.