Milliárdokat kaphatnak a francia multik a halálra ítélt Erzsébet-utalványok pünkösdi királysága után

A Ticket Restaurant azért húzta fel magát, de nagyon, mert az Orbán-rendszer négy esztendeje kiszorította a magyarországi utalványpiacról a francia multikat. A kormányzati lépést önmagában tökösnek is lehetne minősíteni, mármint amennyiben a gazdasági szabadságharcnak, illetve a protekcionista gazdaságpolitikának szurkolunk, és miért is ne tennék ezt, hiszen annak idején még a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik is kiállt a SZÉP-kártya és az Erzsébet utalványrendszer mellett.

A kiszorítást azonban a magyar kormány egy trükkösnek szánt törvénnyel érte el, amiről utólag kiderült, mégsem elégé trükkös. Tudni kell ugyanis, hogy minden béren kívüli juttatás után 51 százalékot kell adózni, kizárólag az állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalványok adója lett kedvezményes, 31 százalékos. Az egy dolog, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságnál, és megállapították, hogy a magyar kormány intézkedései nem illeszkednek az uniós jogba, mert a döntés nem biztos, hogy megállja a helyét.

De, ennél is drágább tanulópénz az, hogy az Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass nem hagyta annyiban azt, hogy elbántak a magyarországi érdekeltségeikkel, eljárást indítottak a magyar állam ellen. Mi több nem is az uniós jogszabályokra hivatkoztak, hanem az 1987-es francia–magyar kormányközi egyezményre, amely a francia cégek magyarországi befektetéseit, működését biztosítja. Gyakorlatilag eldőlt, hogy több milliárd forintos kártérítést kaphatnak a rendszerváltás előtti „paktum” alapján az érintett multik.

Közben a magyar kormánynak meg kellene szüntetni a jogszabálysértő állapotot, tehát újra beengedni a multikat. A kabinet azonban úgy néz ki inkább teljesen megszünteti a cafetériát; a miniszterelnök ötletelése szerint lehetne a munkabérnek egy adómentes része, ami kiválthatja az utalványrendszert. Kérdés, hogy miért nem ezzel a módszerrel kezdték el a szóban forgó multik kiszorítását. Magyarázatul szolgálhat erre az, hogy akkor a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány létrehozására eleve nem lett volna szükség, az említett szervezettel kapcsolatban nem mellesleg a jobbikosok is komoly problémának nevezték azt, hogy a különböző utalványokat "a korrupció gyanúja lengte körbe".