Mindenki nyugodjon meg: Kovács Zoltán már kiheverte a Soros-ösztöndíjat

De azt azért nem mondja el, mennyi pénzt kapott a milliárdos spekulánstól.

Németh Szilárd a napokban a külföldről finanszírozott "álcivil" szervezetek "eltakarítását" szorgalmazta. A kormányinfón Lázár János igyekezett árnyalni fideszes párttársa kemény szavait, hangsúlyozva, hogy a kormány senkit sem akar "elsöpörni", csak azt szeretnék, ha minden magyar állampolgárnak joga lenne tudni, kik, és milyen forrásokból "akarnak beleavatkozni az életükbe."

A jelenlegi liberális jogvédő-és civil szervezetek azonban nem Soros György kizárólagos kedvencei. A milliárdos spekuláns és wannabe világmegváltó a nyolcvanas évek végén, és a kilencvenes évek elején

lelkes és bőkezű támogatója volt az akkor még a "nyitott társadalom" világképébe tökéletesen illő Fidesznek is.

  • Orbán Viktor első munkahelye 1988 áprilisától a Soros Alapítvány által létrehozott és pénzelt Közép-Európa Kutatócsoport volt, 1989-90-ben pedig az Soros- ösztöndíjal Oxfordban az angol liberális filozófia tanulmányozásával készült országgyűlési belépőjére.
  • Szájer József fideszes EP-képviselő 1986-7-ban tanult Soros-pénzből Oxfordban
  • Németh Zsolt  volt államtitkár, a Külügyi bizottság fideszes elnöke 1988-89-ben Soros-ösztöndíjjal járt Oxfordban.
  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke 1987-88-ban a közép-európai társadalmi mozgalmak kutatására kapott a milliárdostól ösztöndíjat
  • Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, a Fidesz egyik legbefolyásosabb értelmiségi figurája 1985-88-ig három éven át mélyedhetett el a magyar zsidóság történetében Soros pénzéből.
  • Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő 1989-ben Soros menedzseriskolájában tanulta ki a vezetés csínját-bínját.
  • Schmidt Mária, Orbán korábbi főtanácsadója, a Terror Háza igazgatója hároméves kutatási ösztöndíjat nyert a Soros Alapítványtól a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozására ­1985-ben.


Persze erre az időszakra még könnyen azt lehet mondani, hogy a keményen antikommunista Sorosroról akkoreamég senki sem sejthette, hogy '89 után a hazai balliberális politikai és civil szféra mecénása lesz.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azonban már

1994-95-ben tanult a spekuláns költségén az oxfordi The Queen's College-ben,

amikor már a napnál is világosabb volt, mit is jelent a milliárdos által propagált "nyitott társadalom" víziója -  és az biztosan fényévekre van a Fidesz által egy-két évvel később már teljes gőzzel hangoztatott "polgári konzervatív" értékektől. Amikor tavaly a média arról érdeklődött, pontosan mekkora összeget kapott, Kovács azt mondta, Soros-ösztöndíja "nem minősül közpénznek", így arról nem is köteles beszámolni.

Az Alfahír a csütörtöki kormányinfón arról érdeklődött, hogy külföldről támogatott szervezetek forrásainak nyilvánosságát sürgető fideszes megszólalások tükrében nem gondolja-e úgy a kormányszóvivő, hogy ideje neki is számot adnia, mekkora összeget kapott Soros Györgytől. Kovács Zoltán megerősítette:

továbbra sem akar számot adni a támogatásról,

különben is, ő "szakmai jellegű" tanulmányokat folytatott, nem politikai tevékenységet.

Nem Németh Szilárd az első, aki keménye nekiment a Soros Alapítványnak. Csurka István 1992 augusztus 20-i legendás tanulmányában azt írta:

"Az amerikai támogatók, élükön az alapítványi formát öltő, korábban behívott Sorossal, nem sajnálták a pénzt a nagy cél érdekében. A megindult választási kampányban az SZDSZ-Fidesznek nagyságrendekkel nagyobb összegek álltak rendelkezésére. A sajtó őket futtatta, az MDF-et pedig akadályozta. Ingyen?"

25 évvel ezelőtt

a Fidesz felháborodottan utasította vissza a "Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat."

Akkor még úgy vélték, "az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog".

Lázár János a csütörtöki kormányinfón támogatóik "ágenseinek" nevezte a külföldi pénzekből működő civil szervezeteket, amelyek valójában a mögöttük állók - például Soros György - befolyásszerzési törekvéseit szolgálják. Tény, hogy a Soros által finanszírozott civil szervezetek és jogvédők legtöbb megnyilvánulása látványosan szinkronban van az amerikai milliárdos ultraliberális és szélsőbalos elveket ötvöző ideológiájával. A kancelláriaminisztert az Alfahír arról kérdezte,

nem lehetséges-e, hogy Soros György két-három évtizeddel ezelőtt úgy látta, hogy céljait a Fidesz szolgálhatja a leghatékonyabban.

Lázár János kitérő válaszában inkább arról beszélt, mennyire jó, hogy a külföldről pénzelt civilekkel szemben a Fidesznek "fel lehet tenni ezeket" a kérdéseket, mert a párt mindig nyilvánosan kezelte az ilyen támogatásokat. Mindezt

pár perccel azután mondta hogy a mellette álló kormányszóvivő világossá tette: továbbra sem kívánja közölni, mennyi ösztöndíjat kapott Sorostól.

Lázár János azonban meggyőző módon oszlatta el kétségeinket, amikor tudatta:

"Úgy érzékelem, hogy Kovács Zoltán azóta már kiheverte a Soros-ösztöndíjat".

Azért valljuk be: jó ezzel a tudattal álomra hajtani ma a fejünket.