Mindent megtehet a román hatalom: most Nyirő József CD-t foglaltak le

Harminc rendőr tartott házkutatást annál a szovátai férfinál, akit 2015-ben azért ítéltek el, mert  felállította Wass Albert szobrát.

Tóth Ferenc szovátai lakos arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy újabb házkutatást tartottak nála tegnap hajnalban. Beszámolója szerint

mintegy harminc maszkos és civil rendőr verte fel álmából,

hogy házkutatást tartsanak nála. "A parancsot a segesvári ügyészség adta ki, és kihallgatásra szóló idézőt hoztak a marosvásárhelyi rendőrségre, annak ellenére, hogy az első bűnvádi eljárás még tart a marosvásárhelyi táblabíróságon, március 7-re kitűzött tárgyalással" - tette hozzá.

A házkutatás után lefoglalták a számítógépét, valamint a román rendőrök elvittek egy

Nyirő József CD-t, egy visszacsapó íjat és egy szablyát.

"Nem, nem, itt nem tudok meghalni. Akárhogy szeretem, akárhogy becsülöm, idegen ez a föld nekem, minden föld idegen. Ha már azonban nem lehet kitérni a nagy törvény elől, igyekszem átvarázsolni. Hallatlanul megkényszerített képzettel idehozom magamnak a szülőföldet, a Hargitát, Rika rengetegét, Küküllőt, Csicsert, Budvárt, a pisztrángos patakokat, a virágos réteket, ellopom a bükkösöket, fehéren villámló nyirjeseket, az elveszett csodás magyar világot, és gyönyörű képek vonulnak el szemeim előtt. Így talán könnyebb lesz." (Nyirő József)

Már egyszer elítélték

A szovátai lakos még 2014-ben azzal robbantotta ki a román hatalom haragját, hogy magánterületen szobrot állított Wass Albertnek. Akkor nemcsak a nagy erdélyi író szobrát, de több könyvét is lefoglalták, és

azzal vádolták meg a 62 éves férfit, hogy háborús bűnösök kultuszát ápolja.

Ekkor ő erősen megkérdőjelezte Wass Albert háborús bűnösségének voltát és az azt kimondó ítéletet.

Tóth Ferencet végül 2015 novemberében Segesváron

tízezer lejre büntették,

és elkobozták tőle a Wass-mellszobrot, nemzetiszínű szalagokat, és ráterhelték a perköltség megfizetését is, tájékoztatta akkor az Udvarhelyi Híradót az ügyvédje. Az alapfokú ítéletet ezután megfellebbezték, a fellebbviteli eljárás első tárgyalására március elején kerül sor, így ezért is érthetetlen, hogy néhány héttel a tárgyalás előtt miért kellett újabb házkutatást tartani nála. Pontosabban, tökéletesen értjük...

Egyébként a szobor lefoglalása után nem sokkal a román rendőrség közleményben tudatta, hogy Wass Albertet az 1964. évi március 13-i 1-es számú bűnügyi ítéletével a kolozsvári népbíróság bűnösnek mondta ki háborús bűnök elkövetésében, majd a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság bűnügyi osztálya a 2008. évi 58/33 számú, az örökösök által indított bűnügyi perben a 2008. évi március 10-i 35-ös számú ítéletében az örökösök általi perújítási kérelmet elutasította.

Számos gyalázatos módszer a megfélemlítésre

Döbbenetes egyébként a román hatalom kettős mércéje, ugyanis ahogy Marosi György ügyvéd a Székelyhonnak elmondta, 
"érthetetlen, hogy miért szolgálnak rá jobban a hatóságok vegzálására a Wass Albertre emlékezők azokhoz képest, akik egy béke és emberiesség ellen elkövetett bűnökért elítélt és kivégzett diktátor, Ceaușescu kultuszát terjesztik". 
Nemcsak a Wass-szobrok ellen zajlik hajtóvadászat Erdélyben, de szintén 2014-ben a Hargita megyei rendőrség a csíksomlyói búcsúról is eltávolíttatta az író műveit. A születésének tavalyi, 107. évfordulója alkalmából tartott gyertyagyújtásos székelyudvarhelyi megemlékezés résztvevői ellen pedig hatósági eljárás indult. Nemrég az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjére kommandósok törtek rá, "irredenta propaganda és gyűlöletkeltés" miatt perbe fogták a Kárpátia frontemberét, Petrás Jánost. De tudják még fokozni: megbüntették azokat a marosvásárhelyi civileket akik a városban (a törvényeknek megfelelően) kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki, illetve Csíkkozmáson eltávolíttatták a községháza magyar feliratát.

Börtönbe a meg nem alkuvó székelyekkel!

Wass Albertről utcát sem lehet elnevezni Romániában, bár ezt a tavalyi esztendő során a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi tagjai megpróbálták elérni. Kézdivásárhelyen a tavalyi év novemberében egy tanácsülésen egyhangúlag megszavazták, hogy a HVIM helyi szervezetének kezdeményezésére egy utcát Wass Albertről nevezzenek el. Nem maradt el a román köszönet: 
a szervezet kézdivásárhelyi elnöke, Beke István jelenleg két hónapja van előzetes letartóztatás alatt, a HVIM erdélyi elnöke, Szőcs Zoltán pedig egy hónapja van elszakítva hasonló koholt vádakkal a családjától.
 
Az erősödő jogtiprások ellen már nemcsak Erdélyben (az RMDSZ megalkuvó politikusait nem tudjuk idesorolni), de Magyarországon és az Európai Parlamentben is felszólalnak egyre többen. A Jobbik az év elején kezdeményezte, hogy a parlament illetékes bizottsága rendelje be a román nagykövetet. A bizottsági ülésre végül a nagykövet nem jött el, Gyöngyösi Márton, a Külügyi bizottság jobbikos alelnöke pedig így kommentálta akkor a Nemzeti összetartozás bizottságának zárt ülését:
"Szomorúan kell elmondanom, hogy nem érzem azt, hogy a kormánynak szándékában állna a határozottabb kiállás. Pedig világosan látni kell, hogy amíg Románia azt tapasztalja, hogy a magyar külügy nem lép fel egyértelműen a magyarellenes intézkedések ellen, addig továbbra is bármit meg fog merni tenni, és a román hatalom egyre messzebbre fog merészkedni."
Hogy meddig fog még tartani a magyar külügy töketlensége, hova fajul a senki számára nem gyümölcsöző román-magyar ellentét, meddig fog Románia sorozatosan jogtiprásokat elkövetni, mikor lehetnek szabadok mindazok, akik kiállnak a székely önrendelkezését, mikor szüntetik meg a vádakat Wass Albert ellen, és mikor lesz végre autonómiája az erdélyi magyaroknak, azt nem tudni.