"Miniszterelnöki kegyelemmel" bukhat felfelé Farkas Flórián

Erről Szilágyi György, a párt képviselője beszélt budapesti sajtótájékoztatóján, ahol úgy fogalmazott: a Jobbik reméli, hogy ez az új pozíció nem Farkas Flóriánról szól, aki karrierje során egyszer már részesült köztársasági elnöki kegyelemben egy büntetőügy kapcsán. Bíznak benne, hogy most a Fidesz nem egyfajta "miniszterelnöki kegyelemmel" próbálja meg kivonni a cigányügyi politikust újabb ügyeinek következményei, és a felelősségre vonás alól.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy nevezze meg, ki az a szakdiplomata, aki az új pozíciót majd betölti Brüsszelben, fogalmazott a politikus.

A párt szerint azért sem mindegy, kit bíznak meg ezzel a feladattal, mert az állás az adófizetők jelentős pénzbeli hozzájárulását igényli: csak személyi juttatásokra és járulékokra idén 31, jövőre 40,5 millió forintos keretet biztosít a Miniszterelnökség, míg a dologi kiadások 2016-ban közel 10, 2017-ben 10,5 millió forintra rúgnak.

Szilágyi utalt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül nyilvánosságra került anyagi visszaélésekre, és ezek kapcsán leszögezte, beszédes, hogy a pénzek értelmetlen eltapsolásáért valószínűleg az a Farkas Flórián a felelős, akit 1975 és 1982 között háromszor ítéltek el, sőt, letöltendő szabadságvesztést is kapott, tehát "nem egy feddhetetlen emberről beszélünk".

A képviselő emlékeztetett, a cigány politikust 1996-ban marasztalták el a Lungodrom-hoz közeli alapítványok kapcsán elkövetett visszaélések miatt, ám az elnöki kegyelem kihúzta a pácból, ráadásul az ügyet 30 évre titkosították.

A mostani esetben már a rendőrség és a NAV is nyomoz, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszaköveteli az indokolatlan és túlárazott tételekre elvert összegeket.

Szilágyi jellemzőnek nevezte azt is, hogy a miniszterelnök még a botrány kipattanása után is védte Farkast, kihangsúlyozva, hogy a roma politikus kezét nem fogják elengedni, mert "nagyon sokat tett a Fideszért". A Jobbik szerint ez viszont nem alap arra, hogy ne lehessen valakit felelősségre vonni.

Az erkölcs betonszobrai

Újságírói kérdésre Szilágyi György a dunaújvárosi gyilkossággal kapcsolatban is nyilatkozott.

Az, hogy az önkormányzati testület végül nem fosztotta meg a gyilkossággal gyanúsított Gál Roland, fideszes politikust a tisztségeitől, a Jobbik szerint jól példázza a Fidesz "erkölcsiségét", hiszen egy gyilkossággal alaposan gyanúsítható embert védenek, akit még arra sem szólítottak föl, hogy önként mondjon le a mandátumáról.

Miközben a  Fidesz a Jobbikot vádolja azzal, hogy bűnözők vannak a soraiban, csak az elmúlt héten három köztörvényes ügy bukott ki a korrupcióval amúgy is átitatott, és gyanús ügyekkel körülvett kormánypárt köreiből. A dunaújvárosi ügy mellett itt a feleségét megverő, és a bűnszövetkezetben gyógyszert hamisító fideszes képviselők viselt dolgaira.

A Fidesz ezeket a tagjait nem ítéli el, nem határolódik el tőlük, amiből az ellenzéki politikus arra következtet, hogy a párt vezetői is azonosulnak azzal a nézettel, hogy ma Magyarországon fideszesként következmények nélkül bármit meg lehet tenni.