Mintegy 3,5 milliárd forintos veszteséget okoztak - vádat emeltek az áfamaffia vezetői ellen

A bűnszervezet a külföldről nettó áron megvásárolt árut fiktív belföldi beszerzési számlák felhasználásával belföldről beszerzett áruként értékesítették.

Vádat emelt egy három és félmilliárdos áfacsalásban érintett, étolaj és cukor kereskedelemmel is foglalkozó bűnszervezet ellen a Fővárosi Főügyészség – írja a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 244 oldalas vádirat lényege, hogy a 49 éves vecsési illetőségű elsőrendű vádlott és közvetlen bizalmasai egy strómanokkal működtetett fiktív céghálózatot hoztak létre, melyek közül néhány cégnek az volt a szerepe, hogy az Európai Unió területéről nettó áron nagy mennyiségű étolajat és kristálycukrot készpénzért megvásároljanak és az országba behozassanak, míg a céghálózat másik része ezeknek az importőr hazai cégeknek biztosított belföldi ÁFA-tartalmú számlákat azért, hogy  a külföldről behozott áru belföldi eladása után fizetendő forgalmi adót ellentételezzék, így az ÁFA befizetési kötelezettségüket elkerüljék.

Az importőr cégek a behozott áruk ÁFA-vonzatát nem vallották be, vagy azt valótlan adatokkal tették meg az adóhatóság felé, a cégeket pedig a bűnszervezet néhány havonta –tipikusan az első várható adóhatósági vizsgálat, illetve az első negyedéves ÁFA-bevallás előtt – fantomizálták és helyettük újabb frissen létrehozott cégeket használtak fel a további importhoz - írja a portál.

Az így létrehozott céghálózatnak állandó vevői voltak, akik a bűnszervezet által létrehozott cég- és számlázási konstrukció ismeretében a már “belföldiként” megvásárolt árut továbbértékesítették az azokat kiskereskedelmi forgalomban továbbértékesítő cégeknek, azonban ügyeltek arra, hogy ezek a cégek már ne tudjanak arról, hogy az áru külföldről származik, hiszen az egész céghálózati konstrukció éppen ezért jött létre.

A bűnszervezet vezetői azzal, hogy a külföldről nettó áron megvásárolt árut fiktív belföldi beszerzési számlák felhasználásával belföldről beszerzett áruként a piaci ár alatt, de így is nyereségesen továbbértékesítették a nettó és bruttó ár közötti árréssel gazdagodtak, a magyar költségvetésnek mintegy 3,5 milliárd Ft adóbevétel kiesést okoztak. Mindezekért a főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 24 fővel szemben emelt vádat. Az ügy soron kívül a Fővárosi Törvényzéken folytatódik tovább, a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető vádlottakra – a halmazati és bűnszervezeti elkövetésre figyelemmel – akár 25 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható – írta a főügyészség.